Annons

Uppsving för ny gratisapp – kostade över 20 miljoner att bygga: ”Wikipedia för mental hälsa”

Erik Fernholm är vd på 29k.
Erik Fernholm är vd på 29k. Foto: Press.
Oron kring coronapandemin har gett rusning till nätpsykologer. Men även andra appar för mental hälsa ser ett uppsving. ”Många tjänster lindrar symtom men inte grundproblemen”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De omvälvande förändringarna i samhället på grund av den pågående coronapandemin gör att många människor mår sämre mentalt, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Enligt data från det amerikanska marknadsanalysbolaget Sensor Tower ökade den globala nedladdningen av appar med fokus mental hälsa stort under våren.

Toppar gör meditationsappen Calm och som har fördubblat antalet nedladdningar till 2 miljoner per månad, jämfört i början av året. Calm är gratis att ladda ned, men har tilläggsköp inne i appen. Den genererade enligt Sensor Tower intäkter på omkring 4 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor i maj.

”Det finns kraftfulla verktyg som funkar för 95 procent av problemen. Men affärsmodellen för många tillverkare är en abonnemangstjänst så där kan det finnas en konflikt”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.

29k vill istället vända fokus – och är därför en icke-vinstdrivande stiftelse som finansieras via filantroper och partnerskap. Affärsmodellen hos andra tjänster inom självhjälp går ofta ut på att kunderna ska komma tillbaka. Därför förändrar de sällan människors liv på en djupare nivå, enligt Erik Fernholm. Meditationsappar och liknande lugnar oftast människor endast för stunden. 

Namnet på 29k kommer från att vi i snitt lever 29 000 dagar. 

Projektet initierades av Klana-miljardären Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samt finansmannen Tomas Björkmans stiftelse Ekskäret redan 2017. Totalt gjorde 29k förluster på sammanlagt 15,7 miljoner kronor under de två brutna räkenskapsåren 2017/2018 och 2018/2019, och tog samtidigt in aktieägartillskott på sammanlagt 21,2 Mkr.

Appen lanserades i februari i år – strax innan coronaoron slog till ordentligt i Sverige – och har sedan dess laddats ned 40 000 gånger. Utöver de forskare som är knutna till 29k arbetar i dag ett 30-tal personer på bolaget.

”Vi ser en ökande psykisk ohälsa, oro för framtiden, ensamhet och att relationerna blir hårt ansatta.”

Läs mer: Rusning till psykologer på nätet: ”Mycket oro över ekonomi”

Innehållet byggs av nätverk av forskare från bland annat Karolinska institutet och Harvard. Till hjälp finns även profiler som influeraren Rachel Bråthén, som även kallas för ”Yoga Girl”. 

”Vi kan även skicka tillbaka data till forskarna som kan se hur pass bra effekt deras verktyg och program får”, säger Erik Fernholm.

I 29k väljer man först en kurs, till exempel ”värderingar”, och genomför sedan lektioner i appen. Efter den första lektionen är det dags för veckovisa gruppsamtal med andra deltagare som går samma kurs.

”Målbilden för 29k är ett Wikipedia för mental hälsa som tillgängliggör de mest effektiva verktygen för mental hälsa. Förändring kräver en hel del arbete – du måste nöta och träna och öva över tid”, säger Erik Fernholm.

Enligt Erik Fernholm behöver du som konsument hitta tre komponenter för att få effekt:

– Metod matchat till ditt behov som stödjer sig på evidens från forskning.

– Nöta och träna över tid. 

– Mänsklig kontakt – att bli sedd och hörd av andra.

”Det vi har byggt är ett helt nytt sätt att använda psykologi som använder de här tre områdena”, säger Erik Fernholm.

Genom de återkommande gruppsamtalen via video tränar deltagarna tillsammans på ett verktyg per vecka. En oväntad effekt är att det bygger starka relationer inom grupperna.

”Man gör jobbet för sig själv, men upptäcker samtidigt att man bidrar till andra. En nyckel för gruppsamtalen är att man inte får avbryta varandra utan att aktivt lyssna. En annan är att inte ge råd eller försöka fixa varandras problem. När vi känner oss sedda så växer vi – tips och råd hjälper i regel inte.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer