Hoppa till innehållet

Uppsving för ny gratisapp – kostade över 20 miljoner att bygga: ”Wikipedia för mental hälsa”

Oron kring coronapandemin har gett rusning till nätpsykologer. Men även andra appar för mental hälsa ser ett uppsving. ”Många tjänster lindrar symtom men inte grundproblemen”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.

Erik Fernholm är vd på 29k.
Erik Fernholm är vd på 29k.Foto: Press.

De omvälvande förändringarna i samhället på grund av den pågående coronapandemin gör att många människor mår sämre mentalt, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Enligt data från det amerikanska marknadsanalysbolaget Sensor Tower ökade den globala nedladdningen av appar med fokus mental hälsa stort under våren.

Toppar gör meditationsappen Calm och som har fördubblat antalet nedladdningar till 2 miljoner per månad, jämfört i början av året. Calm är gratis att ladda ned, men har tilläggsköp inne i appen. Den genererade enligt Sensor Tower intäkter på omkring 4 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor i maj.

”Det finns kraftfulla verktyg som funkar för 95 procent av problemen. Men affärsmodellen för många tillverkare är en abonnemangstjänst så där kan det finnas en konflikt”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.

29k vill istället vända fokus – och är därför en icke-vinstdrivande stiftelse som finansieras via filantroper och partnerskap. Affärsmodellen hos andra tjänster inom självhjälp går ofta ut på att kunderna ska komma tillbaka. Därför förändrar de sällan människors liv på en djupare nivå, enligt Erik Fernholm. Meditationsappar och liknande lugnar oftast människor endast för stunden. 

Namnet på 29k kommer från att vi i snitt lever 29 000 dagar. 

Projektet initierades av Klana-miljardären Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samt finansmannen Tomas Björkmans stiftelse Ekskäret redan 2017. Totalt gjorde 29k förluster på sammanlagt 15,7 miljoner kronor under de två brutna räkenskapsåren 2017/2018 och 2018/2019, och tog samtidigt in aktieägartillskott på sammanlagt 21,2 Mkr.

Appen lanserades i februari i år – strax innan coronaoron slog till ordentligt i Sverige – och har sedan dess laddats ned 40 000 gånger. Utöver de forskare som är knutna till 29k arbetar i dag ett 30-tal personer på bolaget.

”Vi ser en ökande psykisk ohälsa, oro för framtiden, ensamhet och att relationerna blir hårt ansatta.”

Läs mer: Rusning till psykologer på nätet: ”Mycket oro över ekonomi”

Innehållet byggs av nätverk av forskare från bland annat Karolinska institutet och Harvard. Till hjälp finns även profiler som influeraren Rachel Bråthén, som även kallas för ”Yoga Girl”. 

”Vi kan även skicka tillbaka data till forskarna som kan se hur pass bra effekt deras verktyg och program får”, säger Erik Fernholm.

I 29k väljer man först en kurs, till exempel ”värderingar”, och genomför sedan lektioner i appen. Efter den första lektionen är det dags för veckovisa gruppsamtal med andra deltagare som går samma kurs.

”Målbilden för 29k är ett Wikipedia för mental hälsa som tillgängliggör de mest effektiva verktygen för mental hälsa. Förändring kräver en hel del arbete – du måste nöta och träna och öva över tid”, säger Erik Fernholm.

Enligt Erik Fernholm behöver du som konsument hitta tre komponenter för att få effekt:

– Metod matchat till ditt behov som stödjer sig på evidens från forskning.

– Nöta och träna över tid. 

– Mänsklig kontakt – att bli sedd och hörd av andra.

”Det vi har byggt är ett helt nytt sätt att använda psykologi som använder de här tre områdena”, säger Erik Fernholm.

Genom de återkommande gruppsamtalen via video tränar deltagarna tillsammans på ett verktyg per vecka. En oväntad effekt är att det bygger starka relationer inom grupperna.

”Man gör jobbet för sig själv, men upptäcker samtidigt att man bidrar till andra. En nyckel för gruppsamtalen är att man inte får avbryta varandra utan att aktivt lyssna. En annan är att inte ge råd eller försöka fixa varandras problem. När vi känner oss sedda så växer vi – tips och råd hjälper i regel inte.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera