Annons

Urb-its storägare halverar värderingen inför börsnoteringen

Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren
Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren Foto: Amanda Lindgren
Storägarna bakom budappen Urb-it sänker värderingen inför börsnoteringen. Bolaget värderas nu till 188 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde nyligen avslöja att startupbolaget Urb-it skakats av en serie chefsavhopp inför sin planerade börsnotering. Bland annat hade finanschefen, teknikchefen och marknadschefen lämnat bolaget som även lider av stora förluster och låg tillväxt.

Läs mer: Chefsflykt inför Urb-its börsnotering 

Bakom Urb-it står Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg, numera vd på Urb-it. Bolaget har även lockat till sig riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason, som är ordförande för Urb-it.

Nu rapporterar nyhetssajten Breakit att bolagets storägare sänker värderingen på Urb-it inför noteringen. Detta sker i samband med en konvertering av ett lån från flera storägare med Lage Jonasson i spetsen. Eftersom företaget behöver få in mer pengar i kassan konverteras 18 miljoner av de 46 miljoner Lage Jonason lånat ut till aktier, heter det.

I ett mejl till Breakit bekräftar Lage Jonason detaljerna som i praktiken sänker bolagets värde med 56 procent, från 425 miljoner kronor till 188 miljoner kronor. Samma aktievärdering ska att användas vid noteringen, uppger Lage Jonasson. 

Sedan starten har Urb-it tagit in cirka 100 miljoner kronor i riskkapital, lanserat tjänsten i Stockholm, samt påbörjat utrullningen i London och Paris.

I början av mars uppgav ordförande Lage Jonason för Dagens Industri att Urb-it skulle börsnoteras redan innan sommaren.

”Urb-it har kommit mycket långt fram i sin teknikutveckling – nu är det dags att använda sig av börsen som finansieringskälla”, sa han då.

Enligt källor till Di Digital har ambitionen varit att ta in cirka 75 miljoner kronor i samband med en nyemission inför börsnoteringen. 

Urb-it har dock stora utmaningar inför noteringen. Intäkterna är exempelvis små: mindre än 5 miljoner kronor i fjol, enligt uppgift till Di Digital. Tillväxten uppges dessutom vara närmast obefintlig på huvudmarknaden i Stockholm. Detta samtidigt som man har ett 50-tal avlönade medarbetare och ett flertal konsulter på kontoret.

Urb-its plattform låter butiker erbjuda snabb och personlig leverans av sina varor med hjälp av frilansande ”Urbers” som tar emot beställningar genom en app i telefonen och levererar dem direkt till kund inom en timme.

I Stockholm erbjuder Urb-it leverenser från ett 60-tak butiker via appen. Som exempel kan nämnas elektronikkedjorna Media Markt och Siba, klädbutikerna J Lindeberg och A Day's March samt nischbutiker som Ballongverkstan. 


Mer om Urb-its problem i förra veckans Digitalpodden:

Foto:

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer