Hoppa till innehållet

Urstarka vinstmarginaler hos Sveriges e-handlare – förutom för matkassarna

Svenska e-handelsbolag är generellt ruskigt lönsamma – men det finns branscher som har desto svårare att vända till vinst. I botten återfinns Matsmart och Linas Matkasse, som gör förluster i hundramiljonersklassen.

Linas matkasses grundare Niklas Aronsson och Lina Gebäck. Till höger: Metsmarts medgrundare Ulf Skagerström och Karl Andersson.
Linas matkasses grundare Niklas Aronsson och Lina Gebäck. Till höger: Metsmarts medgrundare Ulf Skagerström och Karl Andersson.

Tidningarna Ehandel och Market har tillsammans gått igenom 200 av landets största handelsföretag och kommit fram till att e-handlare dominerar både bland de med högst lönsamhet, och bland de med lägst.

Bland e-handlarna med högst rörelsemarginal fanns bland andra Inkclub och Dammsugarpåsar.nu, med en marginal på 20 procent för det senaste räkenskapsåret.

Tradera åstadkom en rörelsemarginal på 17 procent, medan herrmodesajten Careofcarl hade en marginal på 10 procent.

Läs mer: Deras rea-låda för mat växer – tar in 182 miljoner för att storsatsa i Tyskland 

E-handlarna i den andra änden av skalan, med lägst rörelsemarginal, har ofta prioriterat tillväxt framför lönsamhet. 

Många av dem är verksamma inom dagligvaror. 

Allra lägsta marginalen i senaste bokslutet hade enligt genomgången Matsmart med -26 procent. Linas Matkasse presterade -16 procent och Mathem -15,5 procent.

Läs mer: Uselt recept – Linas Matkasse ökade förlusterna med 700 procent 

Bland övriga olönsamma e-handelsföretag finns Stayhard, vars marginal var -14 procent, Fyndiq (-11 procent), Lekmer (-7 procent) och Adlibris (-7 procent).

(Direkt/Di Digital) 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera