Hoppa till innehållet

USA drar i nödbromsen för jätteaffär

Singapore-baserade Broadcoms uppköp av storkonkurrenten, amerikanska Qualcomm, kan dra ut på tiden. Amerikanska myndigheter varnar för allvarliga säkerhetsrisker.

Hock Tan, vd för Broadcom, vid ett möte med USA:s president Donald Trump.
Hock Tan, vd för Broadcom, vid ett möte med USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci

Om affären mellan chipptillverkarna går i lås blir det den största techaffären i historien, värd motsvarande runt 1000 miljarder kronor. Det fientliga budet har hängt över Qualcomm sedan i november, men avvisats av bolagets styrelse i flera omgångar. I februari gjorde Broadcom ett nytt försök att uppvakta konkurrenten och sockrade budet ytterligare. 

Läs mer: Broadcom lägger bud på Qualcomm – värderas till 1 100 miljarder 

Som Di Digital tidigare rapporterat, ser Qualcomm nu ut att vara nära att acceptera uppköpet, efter en första omröstning av aktieägarna. En andra, och avgörande, omröstning är schemalagd till den 5 april vid årsstämman.

Stämman skulle egentligen ha hållits redan den här veckan, men blev framskjuten efter att CFIUS, den amerikanska myndighet som övervakar direkta utländska investeringar, krävt mer tid för att granska affären.

Om Broadcom får köpa sin amerikanska sektorkollega finns risken att utländska aktörer får tillgång till känslig information, enligt CFIUS. Granskningen som nu har inletts kan dra ut på tiden och om man hinner klart till årsstämman den 5 april är mycket osäkert. 

"Oron för den nationella säkerheten i den här frågan är stor och kommer i vilket fall troligtvis att leda till minst en 45-dagars utredning", säger Mike Zolandz på advokatbyrån Dentons, som agerar rådgivare till företag vid CFIUS-granskningar, till Bloomberg News.

Europeiska ledare har uttryckt liknande oro. Qualcomm försöker i sin tur köpa upp branschkollegan NXP Semiconductors, samtidigt som Broadcom vill sluka Qualcomm i jätteaffären. NXP Semiconductors tillverkar chipp till tyska pass.

Läs mer: EU-politiker: Jätteaffär hotar europeisk säkerhet

”Vi är bekymrade över möjligheten att ett europeiskt bolag som hanterar känslig data om EU-medborgare tillfaller ett bolag i Singapore, där säkerhetsföreskrifterna håller lägre standard än i EU”, säger Josef Weidenholzer, vice ordförande för S&D, den näst största gruppen i Europaparlamentet, till Financial Time.

På fredagen meddelade Qualcomm att Paul Jacobs lämnar rollen som styrelseordförande. Paul Jacobs, som också var vd för bolaget under perioden 2005-2014, och är son till medgrundaren Irwin Jacobs, kommer att sitta kvar som ordinarie ledamot, rapporterar Wall Street Journal.

Rollen som exekutiv ordförande försvinner i och med hans avgång och istället kommer Jeffrey Henderson att inta rollen som icke-exekutiv ordförande.

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera