Annons

USA:s högsta domstol dömer ut Apple i monopolmål

Kunder går in i entrén till Apples butik på Grand Central i New York i USA.
Kunder går in i entrén till Apples butik på Grand Central i New York i USA. Foto: Mark Lennihan
Techjätten Apple har mött motgångar i den amerikanska högsta domstolen sedan instansen slagit fast att bolaget otillbörligt utnyttjat monopolet som enda försäljare av appar till Iphone-användare. Aktien backar närmare 5 procent på New York-börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt domen har den provision om 30 procent som Apple tar vid försäljning av appar via den digitala handelsplattformen App Store drabbat konsumenterna, då bolaget utnyttjat sin monopolställning för att höja priserna.

Domen i USA:s högsta instans öppnar därmed för Iphone-användare att gå vidare med stämningsansökningar mot bolaget, rapporterar CNBC. Apple har tidigare argumenterat att endast utvecklare av appar har rätt att ta till sådana legala åtgärder, något som alltså avvisas av domstolen.

”Apples gränsdragning är inte logisk bortom att genom en partisk indelning ta bolaget ur den här och liknande stämningsansökningar”, skriver domare Justice Brett Kavanaugh, enligt CNBC.

De juridiska turerna kring App Store har pågått under nära ett decennium och skulle kunna resultera i straffböter till ett värde i storleksordningen hundratals miljoner dollar, enligt nyhetskanalen.

Techbolagen pressades hårt under måndagens inledande handeln i New York på ett allt mer upptrappat tonläge mellan USA och Kina i den pågående handelskonflikten mellan länderna. Apples aktie handlas strax innan klockan 17 svensk tid ner närmare 5 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer