Annons

Uppgifter: USA utreder kinesiska succéappen

Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Zhang Yiming har grundat Bytedance.
USA har av nationella säkerhetsskäl inlett en utredning av den populära videodelningsappen Tiktok och dess kinesiska ägare Bytedance. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utredningen kopplas till förvärvet av amerikanska sociala mediaappen Musically för två år sedan och uppgifter om att Tiktok censurerar innehåll för att tilltala regeringen i Peking. 

Tiktok har i USA snabbt seglat upp som en favorit bland unga amerikaner. Appen, som erbjuder möjlighet att dela korta egengjorda musikvideos, har 26,5 miljoner månatligen aktiva användare i USA varav 60 procent är i åldrarna 16 till 24 år.

Det råder frågetecken kring hur och var Tiktok lagrar sin användardata. Bolaget har tidigare sagt att det sker på plats i USA.

Läs mer: Vinden har vänt – efter Tiktoks succé kopierar väst Kina

Bolaget har tillbakavisat anklagelserna från amerikanska politiker.

”Vi har aldrig tillfrågats av den kinesiska regeringen att ta bort något innehåll och vi skulle inte heller göra det om vi blev tillfrågade. Punkt”, uppgav Bytedance nyligen i ett uttalande.

Men bolaget har samtidigt inte heller velat ställa upp i ett kongressförhör kring sina eventuella Peking-kopplingar, enligt källor till Washington Post.

Läs mer: Global succéapp censurerar Kina-kritiskt innehåll, enligt läckta dokument

Bytedance är ett av världens högst värderade teknikbolag utanför börsen. Det kinesiska bolaget uppges ha ett marknadsvärde på runt 75-78 miljarder dollar, motsvarande 729-758 miljarder kronor.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Tiktok tillbakavisar anklagelser om censur och spionage

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer