Annons
Chris Sacca omringad av fans på SXSW.

USA:s kändisinvesterare Chris Sacca lyfter SXSW

Så fungerar de nya smarta hissarna SPONSRAT AV IBM

Sämre resultat än väntat för Netflix.

Sämre resultat än väntat för Netflix – trots hög kundtillväxt

Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk

Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.

Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

USA:s kändisinvesterare Chris Sacca lyfter SXSW

Chris Sacca omringad av fans på SXSW.
Chris Sacca omringad av fans på SXSW. Foto: Joey Abrait.
Hundratals köade för att se när techinvesteraren, miljardären och underhållaren Chris Sacca tog plats på SXSW. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan 40 minuter innan Chris Sacca tog plats på scen på SXSW ringlade sig kön hundratals meter.

Chris Sacca är kanske mest känd för att ha varit en av investerarna som satt i panelen på realityshowen Shark Tank, den amerikanska versionen av Draknästet i Sverige.

Men Chris Sacca har mycket mer än så på sitt cv. 

Efter att lyckats tjäna åtskilliga miljoner som framgångsrik day trader i slutet av 90-talet, förlorade han allt och mer därtill när it-bubblan sprack vid millennieskiftet. Med 4 miljoner dollar i skulder lyckades han efter ett tag landa ett jobb på Google. 

När man ska till SXSW måste man ha med sig ett överlevnadskit.

I takt med att Google blev mer och mer framgångsrikt började skulden minska och Chris Sacca kunde börja investera igen, dock höll han sig borta från börsen. Istället började han investera i onoterade bolag vilket har gjort honom till en av de mest kända techprofilerna i USA.

När han kliver ut på SXSW:s scen iklädd den igenkänningsbara cowboy-skjortan bär han även på en väska. 

”När man ska till SXSW måste man ha med sig ett överlevnadskit”, säger han medan han drar upp ett sexpack med den lokala ölen Lone Star. 

Han ger moderatorn Alex Konrad, journalist på Forbes, en öl, tar en själv och delar ut resten till utvalda i publiken. 

Foto: Joey Abrait.Investeraren Chris Sacca delar ut öl på SXSW. Foto: Joey Abrait.

Chris Sacca är bland annat känd för att vara en av de tidigaste och största investerarna i Twitter, Uber, Kickstarter och Instagram. Numera gör han sina investeringar genom sitt riskkapitalbolag Lowercase Capital och har beskrivits av Wall Street Journal som ”troligen den mest inflytelserika affärsmannen i USA”. På vägen dit har han även blivit dollarmiljardär. 

När Dropbox hörde av sig, sa jag att Google G:drive kommer att krossa er.

I den fullsatta lokalen fångar han publikens intresse som en sektledare och det verkar omöjligt att något skulle kunna förändra åskådarnas bild av honom.

Men trots sitt grundmurade rykte som framgångsrik investerare har han ibland tagit beslut han ångrar. Bland annat tackade han nej till att investera i Snapchat, ett bolag som nyligen börsnoterades med en värdering på 24 miljarder dollar, motsvarande runt 217 miljarder kronor. 

”Det finns ett par regler vi följer. En är att alltid vara stolt över bolagen vi investerar i. Så när Snaps grundare kom fram till mig och ville arbeta med mig så kände jag bara: Men snoppbilderna? När jag läste om elva-åringar som skickade topplessbilder till varandra kunde jag inte låta bli att tänka att det här måste vara det ohälsosammaste i världen. Jag kunde inte gå vidare från det. My bad.”

Pinterest, Dropbox och Airbnb är andra bolag som Chris Sacca har blivit erbjuden att investera i men tackat nej till.

”När Dropbox hörde av sig, sa jag att Google G:drive kommer att krossa er. När Airbnb hörde av sig tog jag dem åt sidan för att ge dem ett gott råd. Jag sa att någon hemsk person kommer att hyra ett rum i någon annans hus och resultatet kommer vara att någon kommer att bli våldtagen och mördat i Airbnbs namn och blodet kommer att vara på era händer. Sött va?” säger han till åskådarnas skratt. 

Det kommer aldrig finnas ett framgångsrikt Uber för jetplan. Gud välsigne dig Jay Z, jag älskar din musik, men du kommer att misslyckas. 

Enligt Chris Sacca är det ett problem att investerare så ofta enbart satsar på tjänster som de själva använder.

”Det finns typ åtta Uber för yachts och nio Uber för jetplan och samtliga kommer att misslyckas. Det kommer aldrig finnas ett framgångsrikt Uber för jetplan. Gud välsigne dig Jay Z, jag älskar din musik, men du kommer att misslyckas.”

Läs även: En miljard till Jay Z:s ”Uber för privatjets” 

Chris Sacca tror starkt på att ha mer mångfald på techbolagen, inte bara för att det är det är rätt men även för att det är bra för affärer, vilket han tidigare uttryckt även på Twitter. 

”Statistiken talar sitt tydliga språk. Det står klart att företag som har kvinnor i styrelsen, kvinnor på alla nivåer i företaget och en mångfald bland anställda gör bättre ifrån sig. Om du inte tänker på det när du investerar måste du hata pengar”, säger Chris Sacca.

Samtidigt får Chris Sacca stå till svars för att ha backat ett av de bolag som gett honom störst avkastning – Uber. Taxitjänsten anklagades tidigare i år för ett fall av sexuella trakasserier vilket blev vida rapporterat. Chris Sacca är inte alls förvånad att det har hänt.

”Jag har inte varit i kontakt med Travis Kalanick sedan 2011 och anledningen till att vi inte talas vid numera är inte helt orelaterat till den här typen av situationer. Men jag känner mig uppmuntrad av att han nu kommer att ta in en ny andreman. Och jag skulle inte bli förvånad om det visar sig vara en jäkel till kvinna som kommer att reda ut det där företagets kultur”, säger han.

Läs även: Uber-vd:n i bråk med sin chaufför 

När timmen är över börjar Chris Sacca dela ut kepsar och andra PR-prylar från väskan han tagit med sig upp på scen. Publiken samlas vid kanten som tonåringar efter en Justin Bieber konsert. Närmare än så kommer man inte en popkonsert på SXSW Interactive.


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen.
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.

 
Di Digital är på plats på SXSW – följ vår Facebooksida för senaste nytt om mässan.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post