Annons

Utbildningsdoldis har 750 000 användare – expanderar utanför Sverige

Unikums app tillsammans med bolagets grundare och vd Jonas Ryberg.
Unikums app tillsammans med bolagets grundare och vd Jonas Ryberg. Foto: Press.
Mjukvarubolaget Unikum har byggt en av Sveriges största mobila lärportaler med över en miljon användarkonton. Nu plockar man in 20 miljoner kronor för expansion i utlandet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Nu kan vi rekrytera fler utvecklare som vill vara med och bygga världens bästa verktyg för skolan”, säger Unikums vd Jonas Ryberg.

När han grundade bolaget 2003 var målet att skapa enkla webbverktyg för samarbete kring pedagogisk planering, utvecklingssamtal samt dialog mellan lärare, elever och föräldrar. Inriktningen har förändrats stegvis under åren. 

En viktig milstolpe kom 2012 när Google och Microsoft började trappa upp sin satsning på skolor, med gratis molntjänster i hela världen. Unikum började då bygga in sina tjänster i Googles och Microsofts molntjänster.

Ett annat viktigt steg skedde 2015 då Simrishamns kommun fick godkänt av Datainspektionen att använda Googles molntjänster. Trenden spred sig till andra kommuner och Unikum hängde med i kölvattnet.

Vi är redo att trycka på gaspedalen.

I dag är Microsoft Teams och Google for Education gratis i svenska skolor. Många elever gör numera sina läxor, och skriver uppsatser, med dessa verktyg, både på desktop och i mobilen.

Unikum erbjuder en prenumerationsbaserad mjukvarutjänst och en egenutvecklad delningsplattform som heter Skolbanken och är öppen för alla (se fotnot).

Det senaste året har antalet aktiva användare i skolsystemet vuxit med 150 000 till 750 000. Tjänsten är tillgänglig för över en miljon personer i drygt 4 000 skolor i Sverige.

Omsättningen för 2018 steg med 18 procent till 32 Mkr. Vinsten låg strax över nollan.

”Vi växer i ungefär samma takt i år. Antal användare och antal kommuner ökar ännu snabbare. Där är tillväxten ungefär 25 procent”, säger Jonas Ryberg.

Läs mer: Ratade riskkapital – har 600 000 användare i skolsystemet  

När Di Digital uppmärksammade Unikum i september 2018 var det som ett bolag som vuxit utan att ta in riskkapital. Men nu tar bolaget alltså in 20 Mkr av en grupp investerare.

”Vi är redo att trycka på gaspedalen. Vi ska satsa på marknadsföring, partnerskap med bolag som Microsoft, och förbereda en expansion utanför Sverige. Vi har några pilotkunder i Finland, Norge och Tyskland och ska skala upp där de närmaste åren”, säger Jonas Ryberg.

Ni har varit lönsamma varje år sedan starten. Kan ni fortsätta med det?

”Kostnaderna kommer nog stiga snabbare än intäkterna de närmaste åren. Men vi ska hålla oss nära nollan och räknar inte med att ta in mer kapital i närtid.”

Huvudinvesterare är JCE, ett privatägt investmentbolag med säte i Göteborg. JCE har varit verksamma sedan tidigt 70-tal och investerar både i noterade och onoterade bolag. Bland bolagen i portföljen kan nämnas Cybercom, Semcon och Consafe Logistics.

Fotnot: Den nationella Skolbanken är skapad av Unikum och innehåller över 400 000 pedagogiska planeringar som skapats och delas av lärare över hela landet. Syftet med Skolbanken är, enligt Unikum, att stödja en dela-kultur mellan lärare, så att de kan dela inspiration, öka kvalitet och spara tid i sitt arbete med pedagogiska planeringar i förskola och skola. Skolbanken är tillgänglig utan kostnad för alla, oavsett om de har Unikum eller ej.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer