Annons

Utmanare knaprar allt mer av storbankernas bolånekaka

Storbankerna tappar mark på den lukrativa marknaden för bolån. Så kallade retailbanker står nu för en större andel av nyutlåningen, medan de digitala bolåneutmanarna växer snabbt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansinspektionens senaste bankbarometer – som ges ut halvårsvis – visar att Handelsbanken, Nordea och SEB fortfarande har en majoritet av bolånemarknaden på totalt omkring 3 500 miljarder kronor.

Men retailbanker, så som exempelvis statliga SBAB och Länsförsäkringar Bank, tar för första gången en större andel av nyutlåningen.

Även de nya bostadskreditinstituten – som brukar kallas bolåneutmanare och ofta har en digital spets – har snabbt tagit plats på marknaden, konstaterar Finansinspektionen i rapporten.

Till den gruppen hör bland annat Schibsted-ägda Hypoteket, Avanza-backade Stabelo, Borgo, Youple och Svensk Hypotekspension.

Deras tillväxt är snabb men sker från låga nivåer.

Andra halvåret 2019 stod de för 0,6 procent av den totala utlåningen – eller 21,7 miljarder kronor i pengar räknat. Det är en ökning med 25 procent jämfört med första halvåret i fjol.

”Vi tycker det är väldigt roligt att kunder väljer oss nya bolåneaktörer. Hypoteket dubblerade utlåningen under 2019 och vi ser ett fortsatt stort intresse och inflöde av kunder trots stundande kris”, säger Dag Wardaeus som är kundchef på och medgrundare av Hypoteket.

Sammanlagt stod bolåneutmanarna för 6 procent av bolånestockens tillväxt. Deras nyutlåning har lägre belåningsgrad än snittet i Sverige och hittills har inga kreditförluster konstaterats, skriver Finansinspektionen.

Enligt myndighetens rapport minskade svenska banker sin lönsamhet något i fjol till följd av bland annat ökad konkurrens och lägre marginaler på bolånemarknaden.

I januari konstaterade Riksbanken att digitala bolånebolag ”förmodligen” pressar räntorna på marknaden genom att öka konkurrensen.

Läs mer: Uppstickarna ger ut bolån för 1 miljard kronor i månaden

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer