Annons

Utmanaren öppnar upp för nya bolån – vill ta andelar från storbanker

Hypotekets två grundare Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus.
Hypotekets två grundare Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus. Foto: Jonas Eng (Di).
Fintechbolaget Hypoteket vill utmana storbankerna på bolånemarknaden. Efter att bara ha erbjudit låneflytt tar de nu steget och öppnar för nya lån i samband med bostadsköp. ”Vi har visat att Hypotekets affärsmodell fungerar och nu är rätt tid att ta nästa steg och lägga till nya tjänster”, säger vd:n Carl-Johan Nordquist. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För sju år sedan, 2013, påbörjade Carl-Johan Nordquist och Dag Wardaeus bygget av det som i dag är fintechbolaget tillika bolåneutmanaren Hypoteket, med den norska mediekoncernen Schibsted som storägare. 

Totalt har Hypoteket lånat ut omkring 6 miljarder kronor sedan den skarpa lanseringen våren 2018.

Tidigare fokuserade fintechbolaget på att locka över bolånekunder från andra banker och lånade ut upp till 65 procent av bostadens värde. 

Kunderna ska förstå att de inte behöver vara kvar hos storbankerna.

Men Hypoteket väljer nu att erbjuda bolån direkt till kunder i samband med ett bostadsköp men även i detta fall gäller det maximalt 65 procent av köpesumman. 

”Det här är en stor marknad och storbankerna har fortfarande en stark ställning. Det finns gott om utrymme både för oss och andra konkurrenter att utmana dem”, säger vd:n Carl-Johan Nordquist. 

Enligt vd:n vill Hypoteket vara ett billigare alternativ för den genomsnittliga kunden på bolånemarknaden.

”Vi ska hålla klart lägre priser än storbankerna för den genomsnittliga bolånekunden, och det försöker vi uppmärksamma. Kunderna ska förstå att de inte behöver vara kvar hos storbankerna utan att det finns ett mer prisvärt alternativ”, säger han.

Det innebär också att er lönsamhet påverkas, hur ser du på den avvägningen?

”Vi kommer också fortsatt kunna erbjuda lägre räntor men med rimlig lönsamhet genom en mer effektiv affärsmodell. Vi vill också fortsatt kunna erbjuda ett helt vanligt bolån men på ett helt nytt sätt utan banken som dyr mellanhand.”

Läs mer: Tidigare finansministern fattar ordförandeklubban i Hypoteket 

Kreditrisken kommer inte att öka efter att den nya tjänsten lanserats, anser Hypotekets vd, eftersom alla låneansökningarna bedöms efter samma rutiner. 

”Vi gör en liknande analys och kreditprövning oavsett om du flyttar över ditt bolån eller om du ansöker om ett när du ska köpa en bostad, så risken är inte annorlunda för det här kundsegmentet”, säger Carl-Johan Nordquist.  

Den digitala låneprocess som fintechbolaget erbjuder skiljer sig från traditionella långivare, något som Hypoteket hoppas kan locka fler kunder. 

”Den plattform vi har byggt är helt digital och skiljer sig därför från grunden från hur storbankernas plattform är uppbyggd. Kunderna behöver inte gå på massa möten eller hålla koll på massa pappersdokument, utan allt sker digitalt”, säger Carl-Johan Nordquist. 

Läs mer: Uppstickarna ger ut bolån för 1 miljard kronor i månaden 

Den stora konkurrenten är Avanza-delägda Stabelo, som har lånat ut för drygt 10 miljarder kronor. Andra fintechbolag som Enkla är också på väg ut med sina erbjudanden på bolånemarknaden. Men Hypoteket räds inte konkurrensen, säger vd:n Carl-Johan Nordquist.

”Jag tror att det hade varit svårt för oss att utmana storbankerna på egen hand, därför har vi inget emot att vi är fler som gemensamt försöker öka konkurrensen”, säger han. 

En av utmaningarna för den relativt okända utmanaren är enligt Carl-Johan Nordquist att få kunderna att känna sig trygga med att välja bort de traditionella bankerna.

”Det är en förtroendebransch och vi försöker bygga upp kundernas förtroende genom att vara transparenta om hur vi fungerar och om vår modell. Men i slutändan är förtroende något man vinner över tid genom att leverera det man säger att man ska göra”, säger han. 

De pengar som Hypoteket lånar ut kommer främst från svenska pensionsfonder, men bolaget vill inte nämna dessa vid namn.

Läs mer: Kraftigt försenade bolåneutmanaren Enkla byter namn – letar investerare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer