Annons

Utredning får apoteken att tveka om Natural Cycles

Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund.
Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund. Foto: Jesper Frisk
Läkemedelsverkets utredning av Natural Cycles preventivapp har gett apoteken kalla fötter. Antalet oönskade graviditeter gör att två av Sveriges största apotekskedjor tvekar om att sälja bolagets produkter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan januari i år har Natural Cycles (NTL) digitala preventivmedel utretts av Läkemedelsverket. Det efter att flera anmälningar kommit in till myndigheten från vårdgivare och sjukhus om graviditeter hos kvinnor som använt bolagets produkt.

Anmälningarna om aborter på grund av oönskade graviditeter är nu uppe i 152, enligt Läkemedelsverkets statistik. 

Läs mer: Färre nya användare men investerarna tror fortfarande på Natural Cycles

Utredningen och turbulensen kring anmälningarna har också fått apotek att tveka kring produkterna.

ICA-ägda Apoteket Hjärtat har inte haft Natural Cycles produkter i sitt sortiment och har valt att avvakta tills Läkemedelsverket kommer med ett beslut om p-appen innan man går vidare med att eventuellt göra ett inköp.

”Apotek Hjärtat har blivit kontaktade av Natural Cycles, på samma sätt som av många andra företag. Vi har erbjudits att sälja produkten under utredningen men Apotek Hjärtat har valt att inte sälja den innan utredningen är klar”, säger Anna Hedström som är pressansvarig på ICA Gruppen.

När Di Digital frågar apoteksanställda om preventivappen på Apotek Hjärtat i Hornstull i Stockholm ställer sig personalen aviga till produkten och tar upp de oönskade graviditeter som appen utreds för. 

”Det är endast Apoteket AB som sålt Natural Cycles hittills. Vi har en dialog med de andra kedjorna och de har valt att avvakta att ta in Natural Cycles innan utredningen är stängd. Om någon på ett annat apotek har uttryckt något negativt till er så kommer det inte från att de själva sålt produkten, utan från något de hört från annat håll”, skriver Natural Cycles medgrundare Elina Berglund i ett mejl.

Läs mer: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Även Kronans Apotek har valt att invänta myndighetens utredning.

”Vi har valt att inte ta in produkten efter att den anmälts av flera kvinnor som blivit gravida. Den utreds på Läkemedelsverket för närvarande. Vi avvaktar vad de kommer fram till”, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Apoteket AB håller fast vid sitt beslut att sälja Natural Cycles paket med termometer och prenumeration. Nyligen har de även gått ut med en riktad mejlkampanj om preventivmedlet.

Apoteket AB:s mejlkampanj om Natural Cycles som gick ut till medlemmar i maj.
Apoteket AB:s mejlkampanj om Natural Cycles som gick ut till medlemmar i maj.

”Produkten har genomgått vår kvalitetskontroll och vi avvaktar Läkemedelsverkets utredning innan vi vidtar eventuella åtgärder. Vi har kunder som vill undvika till exempel p-piller och har tagit in Natural Cycles som ett alternativ till andra preventivmedel. Vi är noga med information om produkten”, säger Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket AB.

Om myndigheten skulle komma fram till att brister finns kan det bli aktuellt med åtgärder, till exempel krav om att korrigera bruksanvisningen. Om myndigheten kommer fram till att p-appen har allvarliga brister kan den till och med förbjudas på den svenska marknaden.

Men Läkemedelsverket har inte bedömt att läget är så allvarligt att man tvingats agera direkt. I stället väntas man bli klara med utredningen i september, säger Mats Artursson, som håller i utredningen på myndigheten.

Lyssna på Startup Stories: Elina Berglund om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt” 

I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.
I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer