Hoppa till innehållet

Läkemedelsverket dementerar uppgifterna om Natural Cycles: ”Utredningen har inte lagts ned”

Läkemedelsverket har tagit emot anmälningar mot preventivappen Natural Cycles efter att den orsakat oönskade graviditeter. Enligt bolaget har anmälningarna ”lagts ned”, men Läkemedelsverket dementerar uppgifterna och menar att man fördjupat utredningen.

Grundarparet bakom Natural Cycles, Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.
Grundarparet bakom Natural Cycles, Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.Foto: Jesper Frisk

Artikeln har uppdaterats. 

Den 11 januari spreds nyheten om att Natural Cycles hade anmälts till Läkemedelsverket för att orsaka oönskade graviditeter. Det var Södersjukhuset i Stockholm som anmälde Natural Cycles efter att 37 av 668 abortsökande kvinnor, omkring 5,5 procent, hade blivit gravida efter att ha använt Natural Cycles. 

Enligt ett pressmeddelande från Natural Cycles har Läkemedelsverket lagt ned utredningen kring anmälningarna. Detta dementeras dock av Läkemedelsverket till Di Digital. 

"Vi har inlett en fördjupande utredning där vi begärt in kompletterande uppgifter för att se om det finns brister i produkten eller i hur tillverkaren följer upp användandet av produkten", säger Ewa-Lena Hartman till Di Digital.

Och fortsätter:

"Läkemedelseverket startade en utredning mot bakgrund av att vi fick ett ökat antal rapporter från hälso och sjukvård och privatpersoner rörande oönskade ökande graviditeter i samband med användandet av Natural Cycles".

Läs även: Nyheten om Natural Cycles oönskade graviditeter spreds som löpeld 

Natural Cycles är det första appbolag som har lyckats certifiera sin lösning som preventivmedel. Certifieringen utfördes av det tyska certifikatbolaget Tüv Süd, något Läkemedelsverket nu kommer att följa upp.

"Vi kommer att följa upp att certifieringen av tredje part har utförts på korrekta grunder. Tillverkaren har på sig till mitten av februari att inkomma med underlag", säger Ewa-Lena Hartman.

Enligt pressmeddelandet från Natural Cycles kommer Läkemedelsverket och bolaget nu att övergå till så kallad trendrapportering i syfte att fortlöpande övervaka och rapportera eventuella oavsiktliga graviditeter givet den spridning som preventivmedelsappen får.

Natural Cycles har hela tiden påpekat att inget preventivmedel är 100 procent effektivt men att Natural Cycles ligger på samma nivåer som andra preventivmedel.

Läs även: Löwengrip om Natural Cycles: ”Jag hoppas kvinnor inte skräms upp” 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera