Hoppa till innehållet

Utredning: Skatterabatt ska lyfta delningsekonomin

Miljöminister Karolina Skog tog under onsdagen emot en utredning om åtgärder för cirkulär ekonomi. Den föreslår skatteavdrag för vissa tjänster och bedömer att förslaget kan ge 10 000 nya jobb.

Miljöminister Karolina Skog när höstbudgeten presenterades förra året. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöminister Karolina Skog när höstbudgeten presenterades förra året. Foto: Janerik Henriksson/TT

"Vi måste ställa om hela samhällsekonomin och gå från slöseri till kretslopp", säger miljöminister Karolina Skog (MP). Hon tog på onsdagen emot en utredning som regeringen beställt om åtgärder för en så kallad cirkulär ekonomi. Det handlar om att minska avfallet, se till att produkter används längre och att de slutligen kan återvinnas.

Av hundra kronor som ett hushåll spenderar på konsumentprodukter så används 98 kronor till att köpa nytt, enligt utredningen.

"Det ser mer ut som slit och släng än cirkulär ekonomi när man ser de siffrorna", säger utredaren Ola Alterå.

Ett problem är att konsumenterna gärna vill ha de senaste produkterna och att det går snabbare och inte är mycket dyrare att köpa nytt än att reparera en gammal produkt.

Utredningen föreslår därför ett skatteavdrag, ett "hyberavdrag", i stil med rut-avdraget, men som inte är kopplat till att tjänsterna ska utföras i hemmet.

Avdraget på arbetskostnaden ska gälla för reparationer, underhåll, service och uppgradering av konsumentprodukter. Effekten väntas bli en faktisk reduktion av priset med 35 procent. Redan i dag gynnas vissa reparationer av sänkt moms.

Skatteavdraget ska också gälla för dem som hjälper till att sälja begagnade konsumentprodukter och för hämtning och lämning till exempel av en begagnad soffa som ska säljas. Även hyra och leasing av konsumentprodukter i högst ett år ska omfattas.

Utredningen bedömer att förslaget kan ge 10 000 nya jobb, framförallt till utrikes födda, och beräknas kosta staten 1,4 miljarder kronor det första året.

Utredningen vill också gynna delning av fordon i så kallade bilpooler. Alterå uppger att privata bilar står parkerade 90 procent av tiden och att en bilpoolsbil ersätter sex vanliga bilar.

Läs även: Peter Sunde: "Delningsekonomin är extremkapitalism i fårakläder”

Ett sätt att gynna bilpooler som föreslås, är att kommunerna ska inrätta p-platser enbart för dessa fordon, likt dagens handikapplatser.

Regeringen ska nu fundera på innehållet i utredningen.

Läs även: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

TT/Di Digital

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera