Annons

Utredning: Skatterabatt ska lyfta delningsekonomin

Miljöminister Karolina Skog när höstbudgeten presenterades förra året. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöminister Karolina Skog när höstbudgeten presenterades förra året. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöminister Karolina Skog tog under onsdagen emot en utredning om åtgärder för cirkulär ekonomi. Den föreslår skatteavdrag för vissa tjänster och bedömer att förslaget kan ge 10 000 nya jobb.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Vi måste ställa om hela samhällsekonomin och gå från slöseri till kretslopp", säger miljöminister Karolina Skog (MP). Hon tog på onsdagen emot en utredning som regeringen beställt om åtgärder för en så kallad cirkulär ekonomi. Det handlar om att minska avfallet, se till att produkter används längre och att de slutligen kan återvinnas.

Av hundra kronor som ett hushåll spenderar på konsumentprodukter så används 98 kronor till att köpa nytt, enligt utredningen.

"Det ser mer ut som slit och släng än cirkulär ekonomi när man ser de siffrorna", säger utredaren Ola Alterå.

Ett problem är att konsumenterna gärna vill ha de senaste produkterna och att det går snabbare och inte är mycket dyrare att köpa nytt än att reparera en gammal produkt.

Utredningen föreslår därför ett skatteavdrag, ett "hyberavdrag", i stil med rut-avdraget, men som inte är kopplat till att tjänsterna ska utföras i hemmet.

Avdraget på arbetskostnaden ska gälla för reparationer, underhåll, service och uppgradering av konsumentprodukter. Effekten väntas bli en faktisk reduktion av priset med 35 procent. Redan i dag gynnas vissa reparationer av sänkt moms.

Skatteavdraget ska också gälla för dem som hjälper till att sälja begagnade konsumentprodukter och för hämtning och lämning till exempel av en begagnad soffa som ska säljas. Även hyra och leasing av konsumentprodukter i högst ett år ska omfattas.

Utredningen bedömer att förslaget kan ge 10 000 nya jobb, framförallt till utrikes födda, och beräknas kosta staten 1,4 miljarder kronor det första året.

Utredningen vill också gynna delning av fordon i så kallade bilpooler. Alterå uppger att privata bilar står parkerade 90 procent av tiden och att en bilpoolsbil ersätter sex vanliga bilar.

Läs även: Peter Sunde: "Delningsekonomin är extremkapitalism i fårakläder”

Ett sätt att gynna bilpooler som föreslås, är att kommunerna ska inrätta p-platser enbart för dessa fordon, likt dagens handikapplatser.

Regeringen ska nu fundera på innehållet i utredningen.

Läs även: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

TT/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer