Annons

Utsatt Uber skänker 10 miljoner fria resor och leveranser till behövande under krisen

Uber (vd Dara Khosrowshahi till höger) erbjuder gratis resor och matleveranstjänster till utsatta under coronakrisen, samtidigt som bolaget går på knäna.
Uber (vd Dara Khosrowshahi till höger) erbjuder gratis resor och matleveranstjänster till utsatta under coronakrisen, samtidigt som bolaget går på knäna.
Taxitjänsten Uber har drabbats hårt under coronautbrottet. Men trots det erbjuder bolaget nu fler fria resor och leveranser till sjukvårdspersonal, äldre och olika organisationer som påverkas av krisen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber gick på tisdagen ut med ett globalt initiativ om att erbjuda 10 miljoner fria resor och matleveranstjänster till de som jobbar inom vården, utsatta riskgrupper och andra som behöver hjälp.

”Vi är redo att jobba med fler städer, matbanker, sjukhus och andra runtom i världen, för att förflytta det som betyder mest för dem”, skriver Uber i ett pressmeddelande om det globala hjälpinitiativet.

I Sverige har Ubers matleveranstjänst Eats sedan tidigare lanserat ett stödpaket för restauranger, som bland annat innehåller fria leverans- och aktiveringsavgifter. Restaurangerna kan också få dagliga utbetalningar istället för veckovisa.

Även 300 000 måltider utlovades för några veckor sedan till de som jobbar inom vården och med olika hjälpinsatser i USA och Kanada. Och i Storbritannien 200 000 Uber-resor och 100 000 matleveranser.

Läs också: Airbnb vill att 100 000 värdar ska inhysa hjälparbetare gratis

Uber har fått en hård smäll av att många jobbar hemma och att hela samhällen stängs ner. I USA uppgav vd:n Dara Khosrowshahi, i ett samtal med analytiker den 19 mars i år, att Uber har tappat 60-70 procent av sina resebokningar i Seattle. Situationen är liknande i andra städer, sa han. I Sverige har förare också flaggat för tvärnit. 

På tisdagen kom det siffror från det israeliska dataspårningsföretaget Superfly som indikerar att Ubers taxittjänst ska ha tappat hela 94 procent i USA.

Läs också: Ubers vd ber Trump om statliga medel till gig-arbetare

”Coronaviruset har vänt upp och ner på världen. Vissa dagar känns det som allt har förändrats, och vi har alla behövt anpassa oss till det. Uber stod för 16 miljoner resor per dag. Nu uppmanar vi våra förare att stanna hemma om de kan”, skriver Uber.

När det gäller matleveranstjänsten Eats har dock Uber sett en ökning i efterfrågan med 30 procent i USA, enligt en rapport från The Information i förra veckan.

Uber hade det tufft på börsen redan innan coronaviruset drog in över världen. Sedan toppen i mitten av februari har bolagets aktie tappat över 30 procent i värde.

Läs också: Rusning efter hemlevererad mat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer