Hoppa till innehållet

Utsatt Uber skänker 10 miljoner fria resor och leveranser till behövande under krisen

Taxitjänsten Uber har drabbats hårt under coronautbrottet. Men trots det erbjuder bolaget nu fler fria resor och leveranser till sjukvårdspersonal, äldre och olika organisationer som påverkas av krisen.

Uber (vd Dara Khosrowshahi till höger) erbjuder gratis resor och matleveranstjänster till utsatta under coronakrisen, samtidigt som bolaget går på knäna.
Uber (vd Dara Khosrowshahi till höger) erbjuder gratis resor och matleveranstjänster till utsatta under coronakrisen, samtidigt som bolaget går på knäna.

Uber gick på tisdagen ut med ett globalt initiativ om att erbjuda 10 miljoner fria resor och matleveranstjänster till de som jobbar inom vården, utsatta riskgrupper och andra som behöver hjälp.

”Vi är redo att jobba med fler städer, matbanker, sjukhus och andra runtom i världen, för att förflytta det som betyder mest för dem”, skriver Uber i ett pressmeddelande om det globala hjälpinitiativet.

I Sverige har Ubers matleveranstjänst Eats sedan tidigare lanserat ett stödpaket för restauranger, som bland annat innehåller fria leverans- och aktiveringsavgifter. Restaurangerna kan också få dagliga utbetalningar istället för veckovisa.

Även 300 000 måltider utlovades för några veckor sedan till de som jobbar inom vården och med olika hjälpinsatser i USA och Kanada. Och i Storbritannien 200 000 Uber-resor och 100 000 matleveranser.

Läs också: Airbnb vill att 100 000 värdar ska inhysa hjälparbetare gratis

Uber har fått en hård smäll av att många jobbar hemma och att hela samhällen stängs ner. I USA uppgav vd:n Dara Khosrowshahi, i ett samtal med analytiker den 19 mars i år, att Uber har tappat 60-70 procent av sina resebokningar i Seattle. Situationen är liknande i andra städer, sa han. I Sverige har förare också flaggat för tvärnit. 

På tisdagen kom det siffror från det israeliska dataspårningsföretaget Superfly som indikerar att Ubers taxittjänst ska ha tappat hela 94 procent i USA.

Läs också: Ubers vd ber Trump om statliga medel till gig-arbetare

”Coronaviruset har vänt upp och ner på världen. Vissa dagar känns det som allt har förändrats, och vi har alla behövt anpassa oss till det. Uber stod för 16 miljoner resor per dag. Nu uppmanar vi våra förare att stanna hemma om de kan”, skriver Uber.

När det gäller matleveranstjänsten Eats har dock Uber sett en ökning i efterfrågan med 30 procent i USA, enligt en rapport från The Information i förra veckan.

Uber hade det tufft på börsen redan innan coronaviruset drog in över världen. Sedan toppen i mitten av februari har bolagets aktie tappat över 30 procent i värde.

Läs också: Rusning efter hemlevererad mat

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera