Annons

(V) sågar Spotifys ägarbild: ”Ansvarslöst”

Partiernas skattepolitiska talespersoner: Daniel Sestrajcic (V), Maria Malmer Stenergar (M) och Mathias Sundin (L).
Partiernas skattepolitiska talespersoner: Daniel Sestrajcic (V), Maria Malmer Stenergar (M) och Mathias Sundin (L). Foto: Riksdagen
Flera riksdagspartier reagerar nu på Di Digitals granskning. Vänsterpartiet kallar Spotifys skatteupplägg för ”oacceptabelt” medan Liberalerna anser att svenskt ägande vore ”önskvärt”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I flera länder bedriver Spotify ett aktivt lobbyarbete för att stoppa nya regler som ska förhindra skatteflykt. Det har Di Digital nyligen avslöjat. Samtidigt äger Spotifys grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek sina andelar i det egna bolaget via skattaparadiset Cypern.

Som politiker ska man akta sig för att ha åsikter om enskilda företags ägarstruktur

Spotify lyfts ofta fram av svenska politker som en nationell framgångshistoria. Samtidigt rör grundarnas egna skatteupplägg upp känslor bland riksdagspartierna.

Di Digital har frågat samtliga riksdagspartier hur de ser på att bolaget främst ägs via bolag i lågskatteländer. Mest indignerat är Vänsterpartiet.

”Det är uppseendeväckande, ansvarslöst och oacceptabelt att Spotifys ägare Daniel Ek använder sig av skatteparadiset Cypern för delar av sina affärer och därmed undanhåller miljoner i beskattningsbara tillgångar från Sverige”‚ säger Daniel Sestrajcic, skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Di Digital.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Spotify försöker aktivt påverka samarbetsorganet OECD:s breda översyn för att motverka vinstförflyttning mellan olika länder. Streamingjätten vill att det arbetet sker på ett centraliserat vis och protesterar mot att enskilda länder börjar inför nya skatter på digitala bolag innan OECD:s mångåriga projekt, kallat Beps, är avslutat.

Men Spotifys skattemotstånd är obefogat, säger Daniel Sestrajcic (V).

”Lika oacceptabelt är det att Spotify inte vill betala skatt i olika länder och gömmer sig bakom fraser om stöd till Beps. Alla bolag bör betala skatt i de länder där vinsten skapas”, säger han.

Alla partier är dock inte kritiska till Spotifys ägarbild.

Det viktigaste är att Spotify i huvudsak växer i Sverige

”Som politiker ska man akta sig för att ha åsikter om enskilda företags ägarstruktur”, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas skattepolitiska talesperson.

”Politiken ska främst se till helheten, hur Sveriges skattesystem är konstruerat. Sverige kan och ska inte konkurrera med skatteparadis om skattenivåer, och därför är det viktigt att vi har ett så attraktivt företagsklimat som möjligt och rimliga skattenivåer, så att företag vill starta, etablera sig och växa här. Därför är regeringens skattehöjningar på jobb och tillväxt så oroväckande”, säger hon.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Liberalerna anser det ”önskvärt” att Spotifys ägande finns i Sverige. Så är dock inte fallet bortsett från vissa anställdas aktieposter.

”Det viktigaste är att Spotify i huvudsak växer i Sverige, vilket nu tyvärr inte sker på grund av regeringens ovilja att ändra personaloptionerna. Därför ser USA ut att bli Spotifys huvudland”, säger Mattias Sundin, Liberalernas skattepolitiska talesperson.

Han syftar på Spotifys plan att börsnotera företaget i New York så tidigt som i år och samtidigt nyanställa hundratals personer i USA.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York 

Kristdemokraterna drar sig för att döma ut Spotifys ägarstruktur.

”Varje ägare och företag måste på egen hand få välja vilket land de bor eller har sin verksamhet i. Men vi anser att Sverige måste ha en skattelagstiftning som är attraktiv nog för att nya och stora företag ska vilja etablera sig här”, säger Larry Söder, KD:s skattepolitiska talesperson.

Daniel Ek och Martin Lorentzon har alltid ägt sina andelar i Spotify via holdingbolag i Cypern. Landet har en av EU:s lägsta bolagsskatter och ingen reavinstskatt på försäljning av aktier som sker i bolag utanför landets gränser.

På senare år har dock Cypern undertecknat informationsutbytesavtal med flera länder, däribland Sverige. Det ser KD:s Larry Söder som den framkomligaste vägen när det gäller att beskatta aktier svenska bolag som finns i skatteparadis.

”Om ägandet då sker i lågskatteländer är det bättre att vi i Sverige försöker sluta avtal med länderna, i syfte att få in den skatt vi bör ha och omöjliggöra att de kan undanhålla skattemedel”, säger Larry Söder (KD).

Läs hela Di Digitals granskning:

Foto:

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Foto:

Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Foto:

”Daniel Ek, lägg ned brevlådeföretaget – din röst behövs”

Foto: Joey Abrait´

Spotify om skattehotet: ”Vi behöver enhetliga regler”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer