Annons

”Välkommen till folkhemmet, Airbnb!”

Jonas Leijonhufvud, är reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, är reporter på Di Digital.
Airbnb är fortfarande en kontroversiell tjänst i Sverige. Men Skatteverkets jakt på Airbnb-värdar borgar ändå för att appen är på väg att bli en del av det svenska folkhemmet, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det sägs att man kan smita från allt utom döden och skatter. Nu har detta faktum även hunnit ifatt de tusentals personer som hyr ut sina bostäder i andra hand på nätet.

Trenden har vuxit i över ett årtionde på sajter som Blocket. Och den eldades på när regeringen Reinfeldt ändrade reglerna 2013 och öppnade för bostadsrättsinnehavare att ta ut betydligt högre andrahandshyror än tidigare.

Antalet annonser på Blocket har sedan dess ökat i takt med priserna. Att ta 15 000 kronor per månad för en tvåa i Stockholms innerstad är inte längre ovanligt. På nykomlingen Airbnb, som befinner sig i mer av en juridisk gråzon, är det det legio att ta kring 1 000 kronor per natt för en lägenhet av samma storlek.

I dagens lågränteläge är det därmed många bostadsägare som skär guld med täljkniv, medan de ”bor utomlands”, ”studerar på annan ort” eller ”är sambo på försök”. Lagen kräver för övrigt inte ens att man anger någon av dessa ”beaktansvärda skäl” längre. Enligt den nya lagen räcker det med ”skäl”.

I ett nötskal: Man får hyra ut av vilket skäl som helst, utom just det personliga vinstintresset.

Det är i denna, lite märkliga gråzon som Airbnb landat och börjat gro i Sverige de senaste åren. Tjänsten låter som bekant bostadsinnehavaren hyra ut sina hem, eller gästrum, under hotell-liknade omständigheter, i allt från en kväll till flera veckor. Men det sker ofta under omständigheter som har personlig ekonomisk vinning som främsta, om inte enda, skäl.

Många bostadsrättsföreningar förbjuder därför sina medlemmar att hyra ut via Airbnb. Andra säger ja – något även de har rätt att göra enligt branschorganisationen Fastighetsägarna. Motgångarna är ändå många för de som hyr ut. I fjol stoppades en Airbnb-uthyrning i Stockholm genom ett beslut i Hyresnämnden.

Läs mer: Airbnb nobbas av 7 av 10 bostadsrättsföreningar

Nu visar Di Digitals granskning att landets Airbnb-värdar drabbats av ännu en motgång, om man vill kalla den för det. Skatteverket granskar nu personer som hyr ut sina lägenheter via tjänsten och skickar brev till de som dragit in mer än de 40 000 kronor man får dra av på skatten. Dessa individer blir nu skatteskyldiga och riskerar att upptaxeras.

Läs mer: Airbnb-uthyrare fast i skattegranskningen: ”Inte roligt”

Det svider givetvis att få ett sådant brev. Men lagen är tydlig: Dessa inkomster är skattepliktiga. Och den som är långsiktigt intresserad av att hyra ut sin lya via tjänsten då och då borde kanske glädjas åt beslutet.

I städer som New York vill man förbjuda Airbnb. Men i Sverige borgar Skatteverkets agerande för att Airbnb med tiden kan bli en rumsren skattebetalare. En del av det svenska folkhemmet, så att säga.

När Uberpop, taxitjänsten för förare utan taxilicens, förbjöds i Sverige tidigare i år angavs ”skattefusk” ofta som främsta skälet. Kan man beskatta Airbnbs användare bör sajten kunna undvika samma öde.

Läs mer: Uberpop är borta – men förarna döms fortfarande

Plötsligt kan lokalpolitiker tala öppet om fördelarna med att ha många billiga hotellrum på olika håll i staden, eller på orten. Plötsligt kan de lyfta fram att Airbnb låter stadens medborgare ge utländska hotellkedjor som Clarion och Hilton en match om Sveriges värdefulla turistintäkter.

Vem vet, kanske kan attitydförändringen även smitta landets skeptiska bostadsrättsföreningar. Verksamheten bidrar ju till välfärden, trots allt.

Skatteunderlaget från Airbnb kan nämligen bli betydande med tiden. Som Di Digital redan rapporterat hade antalet objekt på Airbnb växt med 70 procent i somras, till 13 000 i juli i år.

Läs mer: Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

Och riskkapitalisterna i Silicon Valley satsar mångmiljardbelopp på att iden ska bli gigantisk. Airbnb är idag det fjärde högst värderade riskkapitalfinansierade startupbolaget i världen, efter taxiapparna Uber och Didi Chuxing och den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi.

Att Skatteverket nu omfamnar tjänsten, med lagens långa arm, är ett tecken så tydligt som något: Airbnb är här för att stanna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer