Annons

Vanja Tufvesson: ”Nu kommer den verkliga belöningen”

Pink Programming har fyllt tre år och vuxit från ett kodläger till ett programmeringsnätverk som har haft över 4 000 deltagare. I Startup Stories berättar medgrundaren Vanja Tufvesson om vägen dit.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Vi vänder på hela stereotypen. Vi lockar inte med det nördiga och grabbiga och fokuserar inte på tävling eller prestation, utan vi har kul tillsammans”, säger Vanja Tufvesson på scen på Di Startup Tour i Malmö.

Hon är medgrundare av programmeringsnätverket Pink Programming som fram tills nu har haft 4 000 deltagare.

Första lägret var en ren chansning. Vi visste inte om någon skulle komma

De första stegen togs sommaren 2015. Då hade både hon och Tone Pedersen, som är medgrundare, gått fem år på LTH, och jobbat med att lära ut programmering.

”Men vi insåg att vi knappt kände någon kvinnlig utvecklare”, säger Vanja Tufvesson till Di Digital i en intervju.

Så hon började fundera på om det inte gick att lära ut programmering under en vecka ute på landet i en rolig form.

”Jag nämnde idén för Tone på en fest efter några glas vin, och hon tyckte att det var en superidé”, säger hon.

Min mamma hjälpte till genom att sätta upp lappar på stan

Det första lägret hölls på Österlen under sommaren.

”Det var en ren chansning. Vi visste inte om någon skulle komma. Min mamma hjälpte till genom att sätta upp lappar på stan och på sjukhuset där hon jobbade. Men det blev fullt på en vecka och hundra personer stod på väntelistan”, säger hon.

Efter succén på Österlen kände de att de ville fånga upp det här intresset och började med events i Göteborg, Malmö, Stockholm och senare i Norge.

”Nu efter tre år kommer den verkliga belöningen”, säger Vanja Tufvesson och berättar om en läkare som kom till det första lägret på Österlen. Hon hade sett en av lapparna på sjukhuset som Vanja Tufvessons mamma satt upp.

”Hon tyckte att det var så jäkla roligt att koda att hon nu har skolat om sig. Nu jobbar hon på ett företag som utvecklar ett system som hon själv använde i sitt jobb som läkare.” 

Lyssna på intervjun med Vanja Tufvesson här:

https://media.acast.com/startupstories/vanjatufvesson-pinkprogramming/media.mp3

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer