Hoppa till innehållet

”Var femte euro som investeras i fintech går till Stockholm”

Stockholms har seglat upp som en av Europas hetaste fintechstäder. Men ska huvudstaden nå nästa nivå måste politikerna vara lyhörda, enligt DI:s panel. ”Vi måste kräva förutsägbarhet av våra politiker”, säger Lauri Rosendahl, vd på Nasdaq.

Foto: Jack Mikrut

Stockholm har en prunkande startupsektor. Och fintech har etablerat sig som en särskilt livskraftig nisch med miljardvärderade bolag som Klarna, Izettle, Bambora och Trustly. 

Men har huvudstaden ytterligare en växel att lägga in? Och kommer Brexit innebära att en del av Londons finanssektor flyttar österut?

Det var ämnet som avhandlades i DI:s avslutande panel på måndagen i Almedalen.

”Vi har fantastiska förutsättningar att bli ett fintech-centrum i Europa och världen. De senaste åren har var femte euro som investerats i fintech gått till Stockholm. Det är väldigt imponerande”, sade Andreas Hatzigeorgou som är vd för Stockholms Handelskammare.

Ann Grevelius, tidigare chef på SEB och numera entreprenör och riskkapitalist lyfte fram att Sverige har mycket på plussidan, så som mobilt Bank-id som har krattat manegen för många bolagsidéer. Men hon varnade svenskarna för att vila på lagrarna.

”Jag tror vi behöver se ett starkt kompetensskifte i Sverige. Vår kunskap är inte 'good enough'. Grunden är bra, men vi måste bli snabbare i Sverige. Man måste utbilda sig hela tiden.”

Men panelen var enig kring att en förutsättning för ytterligare tillväxt är att kompetensfrågan löses. 

”När vi har fått tag i kompetens utomlands har det inte alltid varit så smidigt att få in dem i landet. Det är en ganska lång process. Vi har otroliga möjligheter att växa om vi underlättar för migrationen”, sade Sara Berg, som är chief legal officer på betalbolaget Trustly.

Andreas Hatzigeorgou föreslår ett slags entreprenörskapsvisum "som helt enkelt välkomnar de bästa av de bästa utan att ställa för många frågor".

”Du borde inte ens behöva ha ett jobberbjudande om du har examen från Stanford, Harvard eller MIT. Du ska kunna komma hit ändå”, säger han.

Erika Eliasson som är lånebolaget Lendifys IR-chef önskade sig IT-utbildningar för lägre årskurser.

”Vi behöver utvecklare hela tiden. Även om vi har relativt enkelt att attrahera utvecklare behöver vi hela tiden ligga i framkant.”

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, efterlyste även en större förutsägbarhet rent allmänt i regelverken och fick medhåll från flera av paneldeltagarna.

”Det är en sak vilka reglerna är, men framför allt måste vi veta vart vi är på väg. Vi har inte sett mer av detta i valrörelsen”, sade hon och tillade att det faktum att Nordea, Nordens största bank, flyttar från Stockholm är en sak som signalerar oförutsägbarhet.

”Vi måste kräva förutsägbarhet av våra politiker”, sade Lauri Rosendahl.

Erika Eliasson betonade att det finns en god vilja och bra dialog mellan politiker och näringsliv. 

”Men det är lätt att det blir på en för övergripande nivå. Vad händer egentligen? Vilka konkreta åtgärder är det man genomför?", frågar hon sig.

Det behövs en medveten strategi kring fintech för att lyfta Stockholm ytterligare några snäpp, tyckte Lauri Rosendahl.

”London som finanscentrum kommer att tappa sin position. Det är naivt att tro att Stockholm kan ta över den. Men vi kan plocka russinen ur kakan.”

Hans förslag är att välja ut ett antal nischer inom fintech och renodlat satsa på dessa. 

Andreas Hatzigeorgous föreslog att denna nisch kunde vara hållbar fintech. Han fick medhåll av Lauri Rosendahl:

”Det är självklart att hållbarhet kommer bli större. Klockan tickar och allt det ohållbara måste vi få bort över tid”, sade Nasdaq-chefen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera