Annons

Vård och krediter lyfter – här är bolagen som lockar mest kapital just nu

Till vänster: Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman. Till höger: Anyfins vd och medgrundare Mikael Hussain.
Till vänster: Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman. Till höger: Anyfins vd och medgrundare Mikael Hussain. Foto: Di.
Coronapandemin lyfter bolag som riktar in sig på folks hälsa – och deras plånböcker. I maj tog svenska startupbolag in nästan 1 miljard kronor i kapital, en summa som endast slås av årets första månad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige har nu känt av de ekonomiska effekterna av coronakrisen i drygt två månader, men farhågor om att riskkapitalet till tillväxtbolag ska strypas har inte realiserats. 

De sex största rundorna summeras till totalt 983 miljoner kronor under maj. Därutöver skedde också en mängd mindre kapitalanskaffningar.

Endast i januari månad har det investerats mer pengar i svenska startupbolag under 2020, då totalen översteg 4 miljarder kronor.

Den stora sektorvinnaren i spåren av coronapandemin blev digital vård med Doktor.se, Doctrin och Apohem. Men riskkapitalet vädrar också morgonluft inom finansiella tjänster där kreditbolaget Anyfin och robotrådgivaren Lysa fyllde på kassan.

Här är de sex största rundorna som offentliggjordes under maj:

Doktor.se – 481,5 miljoner kronor 

Sveriges näst största nätläkare Doktor.se trotsade coronakrisen genom att ta in uppemot en halv miljard kronor i nytt kapital, till en värdering om 1,7 miljarder kronor. Planen är nu att inom några år driva 35 egna vårdcentraler och att ge sig ut i Europa för att konkurrera med jätten Kry.

Anyfin – 300 miljoner kronor

Anyfin vill profilera sig som en motpol till kreditbranschens ”lånehajar” och säger sig ha lockat tiotusentals kunder sedan starten 2017. Nu har EQT Ventures blivit ny storägare, efter att ha investerat 300 Mkr med stöd från Accel och Northzone.

Doctrin – 83 miljoner kronor 

Doctrins ambition är att digitalisera hela den svenska sjukvården och korta vårdköerna. Under coronapandemin har efterfrågan skjutit i höjden – och bolaget har fyllt på kassan från bland andra fondjätten Swedbank Robur till en värdering om 239 Mkr.

Lysa – 60 miljoner kronor 

Näringslivsprofilerna Karl-Johan Persson, Christer Gardell, Nicklas Storåkers och Anders Borg var alla med när Lysa fyller på kassan till en värdering om ungefär en halv miljard kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Bolaget säger sig vara marknadsledande inom robotrådgivning i Sverige.

Omocom – 38,5 miljoner kronor

Det svenska bolaget Omocom, som tidigare hette Sharin, arbetar med mikroförsäkringar. Affären riktar sig mot tjänster inom delningsekonomin och man har bland annat ett samarbete med appen Tiptapp. Investerare i rundan var bland annat portugisiska Mustard Seed Maze, spanska Alma Mundi Insurtech Fund och svenska Luminar Ventures.

Apohem – 20 miljoner kronor

Nätapoteket mottog ytterligare ett kapitaltillskott från storägaren Axfood. Branschen har vuxit kraftigt i spåren av coronapandemin och konkurrensen med Apotea och Meds är hård. Nu ska Apohem flytta in i ett nytt lager med koncernkollegorna Willys, Hemköp och Mat.se.

De största riskkapitalrundorna månad för månad:

Januari
Februari
Mars
April 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer