Annons

Värderade Voi-innehav till en miljard – nu rasar hela elscooter-branschen

Per Brilioth, vd på Vois börsnoterade huvudägare Vostok New Ventures.
Per Brilioth, vd på Vois börsnoterade huvudägare Vostok New Ventures.
Krisen för elscooterbolaget Voi slår mot huvudägaren Vostok New Ventures. Så sent som i februari värderade Vostok New Ventures sitt innehav i Voi till en miljard kronor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronakrisen har tvingat elscooterbolaget Voi till krisåtgärder. I fredags aviserade bolaget att man pausar sin tjänst i cirka 30 av 40 städer för att minska utgifterna.

Nu, en knapp vecka senare, står det klart att bolaget ställer sin nordiska flotta med 25000 elsparkcyklar till förfogande för ”funktioner som håller samhället flytande” – som sjukvården, volontärer som hjälper äldre, riskgrupper och polisen. 

”Vi planerar att kickstarta vår verksamhet igen när situationen tillåter. Men fram tills dess så vill vi att våra elscootrar ska komma till nytta, hellre än att de står på ett lager”, säger bolagets kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson till Di Digital.

Läs mer: Voi erbjuder samhället 25 000 elscootrar

Voi står nu inför en mycket ansträngd situation. Bolaget har totalt runt 500 anställda i Europa och man ska nu ansöka om permittering av personalen.

”Vi arbetar för fullt med det. Men vi är en teknikstartup så det finns inga garantier att permittering beviljas. Det är svårare för oss än andra företag inom transportsektorn, till exempel flygbolagen och kollektivtrafiken”, sade Kristina Hunter Nilsson till Di Digital i fredags.

Sedan starten har Voi tagit in totalt 1,2 miljarder kronor från ett antal olika riskkapitalbolag som subventionerat tillväxten. Största ägare, med en tredjedel av aktierna, är det börsnoterade investementbolaget Vostok New Ventures, med vd:n Per Brilioth i spetsen.

Läs mer: Vostoks ordförande kvar efter bråk om Per Brilioths ”Avito-bonus”

Vostok New Ventures listade nyligen Voi som sitt tredje största innehav – efter den franska delningstjänsten Blablacar och den brittiska digitala vårdgivaren Babylon. 

I sin kvartalsrapport värderade investmentbolaget Voi till cirka tre miljarder kronor, per den sista december. Den egna andelen på 32,7 procent värderades därmed till cirka en miljard kronor. 

Läs mer: Storägaren avslöjar: Vois värdering rusar till 3 miljarder

Hur värderingen påverkats av corona-krisen är ännu oklart. 

Hittills i år har Vostok New Ventures aktie backat med cirka 23 procent, vilket är i linje med Stockholmsbörsens breda index. Klockan 16 på torsdagen hade aktien backat med cirka 2 procent till 48,5 kronor, medan börsindex svävade kring nollan. Följ kursen här. Börsvärdet ligger på 4.278 Mkr. 

När Di Digital söker Vostok New Ventures under torsdagsmorgonen avböjer bolaget att kommentera Vois värdering.

”Vi kommenterar inte på eventuella förändringar i NAVet eller något enskilt innehav utanför vår regelbundna rapportering. Nästa rapport-tillfälle är den 29 april då vår rapport för första kvartalet publiceras”, uppger IR-chefen Björn von Sivers. 

Men enligt uppgifter i amerikansk media rasar värderingen för Vois konkurrent Lime, som hade elscootrar på gatorna i över 100 städer så sent som i förra veckan. Under torsdagen kunde Di Digital rapportera att de nu bara finns kvar på en marknad. 

Läs mer: Elscooterbolag i nödläge – värderingen kan rasa med 80 procent

Enligt källor till The Information är Lime nu i akut behov av pengar och kan bara överleva i några månader till. Diskussionerna om en ny investering i Lime är fortfarande i ett tidigt stadium, säger The Informations källor. Kommer den till skott kan värderingen på 2,4 miljarder dollar, vid den senaste kapitalrundan i februari i fjol, istället landa på 400 miljoner dollar. Det innebär i så fall en slakt av värderingen med 80 procent.

Gäller samma sak för Voi riskerar äventyret att bli en ordentlig smäll för Vostok New Ventures. Ingen annan storägare har varit mer engagerad i bolaget, vilket gör det troligt att Vostok New Ventures kommer gör vad man kan för att rädda bolaget undan coronakrisen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer