Annons

Värderingen rusar för nätläkaren – fyllde snabbt på kassan med en halv miljard

Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman.
Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman. Foto: Press.
Sveriges näst största nätläkare Doktor.se trotsar coronakrisen och tar in uppemot en halv miljard kronor i nytt kapital. Planen är att inom några år driva 35 egna vårdcentraler och att ge sig ut i Europa för att konkurrera med jätten Kry.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De digitala vårdbesöken växer i en rasande fart i Sverige. Bara under 2019 uppgick antalet patientkontakter till 1,16 miljoner, en fördubbling mot året tidigare.

Som Di Digital tidigare rapporterat har coronapandemin gett nätläkarna ännu en skjuts vad gäller efterfrågan. Patienter har både sökt vård för allmänna krämpor och symtom specifikt relaterade till viruset.

Efter Kry utmärker sig Doktor.se som den snabbast växande aktören, med en marknadsandel på 24 procent. Bolaget startade 2016 och säger sig nu ha ungefär 400 000 unika användare i Sverige.

”Vi har tagit oss till en stark position och är redan den tredje största digitala vårdgivaren i Europa. Tillväxten är fortsatt hög, men vi har kommit in i en större mognadsfas. Nu behöver vi inte marknadsföra oss lika mycket, utan patienter hittar till oss organiskt”, säger Martin Lindman, vd och grundare.

Läs mer: Miljardmarknaden dubblas – så stor är kostnaden för skattebetalarna 

Nu fyller Doktor.se på sin kassa med hela 481,5 miljoner kronor. Trots den ekonomiska osäkerheten har intresset kring nyemissionen varit stort, enligt vd:n. Bankerna Carnegie och Handelsbanken har agerat rådgivare i processen.  

”Vi lyckades med det som många trodde skulle vara svårt i dessa tider. Rundan blev kraftigt övertecknad med 160 miljoner kronor och vi var tvungen att avsluta den 15 dagar tidigare än planerat. Det känns väldigt roligt”, säger Martin Lindman.

Drygt 180 av 480 Mkr kommer från tidigare storägare som den finska apotekskedjan Oriola och Bonnier Ventures, samt affärsänglarna Jens von Bahr och Peter Dahlberg.

Än så länge väljer dock Doktor.se att ligga lågt med att berätta vilka de nya delägarna är, som tillsammans stått för merparten av finansieringen. Nyemissionen har ännu inte registrerats hos Bolagsverket.

”Det är ganska många nya ägare som har kommit in, men vi får lov att återkomma om det när det blir offentligt”, säger Martin Lindman.

Värderingen av Doktor.se uppgår däremot till 1,7 miljarder kronor, enligt Martin Lindman, med de nya pengarna inräknade. Det motsvarar en ökning med ungefär 70 procent sedan bolaget senast tog in kapital i början av förra året.

Under 2019 steg omsättningen i Doktor.se med över 200 procent till cirka 350 Mkr, enligt preliminära siffror som Di Digital tagit del av. Förlusten ökade också under fjolåret, men i betydligt långsammare takt än intäkterna, från 98 till cirka 145 Mkr.

De tre stora nätläkarna i Sverige – Kry, Doktor.se och Min Doktor – har under det senaste året börjat öka sin närvaro i den fysiska vården. Och det finns flera incitament till utvecklingen.

Läs mer: Doktor.se på köpturné – gör sitt första förvärv av kliniker 

En utredning har föreslagit att regeringen bör införa ett krav på fysisk närvaro för nätläkarna i varje region, samtidigt som det är enklare att behandla kroniskt sjuka genom fysisk kontakt. Denna patientgrupp står för ungefär 85 procent av sjukvårdens utgifter.

Tanken är nu att stora delar av kapitalet ska finansiera en utbyggnad av Doktor.ses fysiska närvaro runt om i Sverige. I dagsläget driver företaget fyra egna vårdcentraler vid sidan om den nätbaserade tjänsten.

”Målsättningen är att ha ungefär 35 vårdcentraler om fyra år. Vi ska absolut förvärva fler renodlade kliniker, men tittar också på att etablera oss inom specialistvård och inom kort lanserar vi en helt ny tjänst för psykisk ohälsa”, säger Martin Lindman.

Läs mer: Doktor.se tecknar avtal i Brasilien: ”Väldigt lukrativt” 

Utöver vårdtjänsten som drivs i egen regi har Doktor.se också licensierat ut sin tekniska plattform till andra företag. Hittills har bolaget två intäktsdrivande samarbeten med nätläkaren Vivabem i Brasilien och djursjukvårdkedjan Anicura i flera europeiska länder.

”Det arbetet ska fortsätta med full kraft, det är viktigt för oss och vi lägger mycket resurser på att anpassa vår plattform för varje enskild kund. Vi sitter i flera långt gångna diskussioner om ännu större plattformssamarbeten”, säger vd:n.

Konkurrenten Kry har sedan flera år tillbaka expanderat internationellt och är i dag etablerade i fem olika länder i Europa. I början av året tog Kry in 1,5 miljarder kronor i nytt kapital.

Läs mer: Kry jublar efter miljardregnet: ”Vården fungerar inte i dag” 

I dagsläget finns Doktor.se bara i Sverige, men planen är nu att lansera sin tjänst i utlandet.

”Vi kommer att göra instick och satsningar på andra marknader framöver. Jag kan inte säga exakt vilka länder det blir, vi undersöker det just nu. Vi har varit noggranna med att inte springa för snabbt, eftersom vår bransch fortfarande har en relativt liten del av vårdkakan i Sverige. Men nu känner vi oss tillräckligt mogna att testa våra vingar”, säger Martin Lindman. 

Fotnot: Doktor.ses delägare Bonnier Ventures ingår i Bonnierkoncernen – som även kontrollerar Dagens industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer