Annons

Värderingen sköt i höjden när Nordic Capital sålde i svensk betalraket

Nordic Capitals partner Fredric Näslund, ett av fondjätten Blackrocks kontor och Trustlys vd Oscar Berglund.
Nordic Capitals partner Fredric Näslund, ett av fondjätten Blackrocks kontor och Trustlys vd Oscar Berglund. Foto: Press, TT och Di.
Det svenska betalbolaget Trustlys värdering har mer än fördubblats på två år sedan Nordic Capital köpte sig in i företaget, kan Di Digital avslöja. I en nylig storaffär där fondjätten Blackrock investerade berikades stora delar av ägarkretsen rikligt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För en dryg månad sedan stod det klart att det svenska betalbolaget Trustly fått in ett konsortium av internationella investerare, däribland världens största förvaltare Blackrock, i ägarkretsen.

Men parterna gav i övrigt mycket sparsmakad information om affären.

Nu kan Di Digital däremot avslöja en hel rad detaljer, med hänvisning till dokument hos Bolagsverket och den amerikanska finansinspektionen SEC.

Genom olika bolag kontrollerade storägaren Nordic Capital tidigare cirka 72 procent av Trustly.

Efter affären har riskkapitalbolagets ägarandel sjunkit till ungefär 63 procent, visar dokumenten.

Mycket tyder på att Nordic Capital kammade hem uppemot 1,5 miljarder kronor när de avyttrade posten på motsvarande 9 procent av Trustly, kan Di Digital nu avslöja.

När nya aktier ställdes ut till Trustlys anställda i USA, genom en apportemission, värderades nämligen hela företaget till knappt 16,5 miljarder kronor. 

Det skedde den 12 juni, bara dagar efter att det internationella konsortiet på pappret köpt in sig i företaget.

När Nordic Capital först blev storägare i Trustly våren 2018 betalade man cirka 5 miljarder kronor för drygt två tredjedelar av aktierna i företaget. 

Sedan dess har värderingen av betaltjänsteföretaget alltså mer än fördubblats. 

Flera andra storägare sålde betydande aktieposter.

Riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson har till exempel avyttrat motsvarande 3 procent av aktierna i Trustly, till ett troligt värde om knappt en halv miljard kronor.

Även Trustlys tre grundare gjorde sig av med stora delar av sina innehav. 

Carl Wilsson ägde tidigare knappt 5 procent av bolaget, men minskar nu till 1,2 procent. I försäljningen bör den numera London-baserade svensken, som var vd för Trustly fram till 2016, räknat hem runt 630 miljoner kronor baserat på den nya värderingen. 

Medgrundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte går från ett ägande om 2 procent vardera till 0,5 procent, vilket bör ha drygat ut deras respektive plånböcker med ungefär 250 Mkr utifrån samma beräkning.

Ledande investerare var den amerikanska fondjätten Blackrock – som har förvärvat en post motsvarande knappt 10 procent av Trustly.

Andra nya storägare är fonder förvaltade av London-baserade Coller Capital och Neuberger Berman från New York. 

Trustly levererar ett system för betalningar och insättningar över nätet, direkt via konsumentens bank. En av fördelarna är att användaren inte behöver fylla i några kortuppgifter vid köptillfället. 

Tjänsten finns i ett 30-tal länder i Europa – och sedan i fjol även i USA – och används främst av företag inom kasino och vadhållning, e-handel, finansiella tjänster samt resor.

Under 2019 steg bolagets omsättning med 58 procent till drygt 1,4 miljarder kronor, medan vinsten på sista raden summerades till 70 Mkr.

Di Digital har sökt både Trustly och Nordic Capital, som bägge avböjer att uttala sig om den nya värderingen och de finansiella villkoren i transaktionen.

Trustlys vd Oscar Berglund intygar dock att Nordic Capitals minskade grepp om företaget, och intåget av en hel rad nya delägare, inte kommer att påverka verksamheten framöver.

”Genom investeringen breddas Trustlys aktieägarbas och vi accelererar investeringarna i våra produkter, infrastruktur och geografiska expansion. Vår strategi eller bolagsstyrning ändras dock inte”, säger han i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital, vill även han enbart uttala sig generellt om affären.

”Nordic Capital förvärvade Trustly 2018 med målet att hjälpa verksamheten att växa internationellt och att i denna transaktion lyckats locka till sig ett investerarkonsortium i världsklass är ett bevis på Trustlys stora framgång. Vi välkomnar våra nya partners och medinvesterare och ser fram emot att fortsätta Trustlys framgångsrika resa tillsammans”, skriver han i ett mejl till Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer