Hoppa till innehållet

Vårdtjänst ger ut ”hälsoobligation” – avkastar mot löfte om sänkta vårdkostnader

Med hjälp av en slags ”hälsovaluta” erbjuder det digitala vårdbolaget Health Integrator en lösning för preventiv vård. Satsningen finansieras av en ”hälsoobligation” vars avkastning är kopplad till framtida besparingar i vården.

Health Integrators tjänst, med personliga hälsopedagoger, och bolagets vd och grundare Fredrik Söder.
Health Integrators tjänst, med personliga hälsopedagoger, och bolagets vd och grundare Fredrik Söder.

Startupbolaget Health Integrator startades 2017 av Fredrik Söder, med en bakgrund som affärsutvecklare på bland annat läkemedelsbolaget MSD, börsoperatören Nasdaq och it-bolaget Fujitsu. 

”Målet var att skapa en förebyggande vårdtjänst som skulle finansieras av framtida besparingar inom våren”, säger Fredrik Söder, vd på Health Integrator.

Bolaget har just tecknat ett avtal med Region Stockholm – och tar in 30 miljoner kronor genom en slags ”hälsoobligation” eller en ”Health Impact Bond” som bolaget självt kallar det. Ordet ”impact” dyker upp eftersom idén har potentialen att leda till något alla vinner på: bättre hälsa och lägre vårdkostnader.

Köpare av obligationerna är pensionsjätten Skandia. Obligationerna löper över fem år. Återbetalning och ränta är kopplad till hur framgångsrik den förebyggande insatsen är. Den finansiella modellen har tagits fram av storbanken SEB.

Hälsoproblem kopplade till levnadsvanor står för 80 procent av vårdens kostnader.

De 30 Mkr är öronmärkta för en grupp på 925 frivilliga personer vars blodsockernivå gör dem till ”pre-diabetiker”. Det rör sig främst om personer i 50-60 årsåldern som riskerar att få allvarliga hälsoproblem om de inte ändrar sina levnadsvanor. Det handlar om att komma igång med träning, hitta en sundare livsstil och förebygga kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Grovt förenklat fungerar Health Integrator såhär: 

1. Användaren får en gratis hälsocheck över videolänk med en hälsopedagog.
2. De två gör upp en hälsoplan som, ligger till grund för ett engagemang tänkt att löpa över minst fem år.
3. Med hjälp av en virtuell ”hälsovaluta” kan användaren sedan efter eget tycke handla tjänster och lösningar på en marknadsplats, som matchar behovet i profilen.
4. Utvecklingen stöds av hälsopedagogen och dokumenteras digitalt under hela perioden.

När de fem åren passerat jämför Region Stockholm de totala vårdkostnaderna för de 925 frivilliga med en prognosisterad alternativkostnad. Förhoppningen är då att man ska konstatera att projektet lett till en ordentlig besparing för vården. Denna ”vinst” avgör sedan hur mycket obligationen avkastar för Skandia i form av återbetalning och ränta. 

Fungerar allt som det ska valideras tjänsten. Health Integrator kan då nå ut till bredare grupper, det vill säga personer som är redo att betala ur egen ficka.

”Nästa steg blir att nå ut till gemene man som också kan köpa tjänsterna. De kan betalas av användaren, eller kanske med hjälp av arbetsgivarens friskvårdsbidrag”, säger vd Fredrik Söder. 

Någon prognos för framtida omsättning vill han inte ge. 

”Men vi vet att behovet av preventiv vård är enormt. Hälsoproblem kopplade till levnadsvanor står för 80 procent av vårdens kostnader. Och vården står ju för 11-12 procent av BNP som var drygt 5 000 miljarder kronor i fjol”, säger vd:n.

Flera etablerade investerare har satsat på idén.

Health Integrator har nyligen tagit in sammanlagt 7,5 miljoner kronor i riskkapital från Luminar Ventures, Elekta-familjens riskkapitalbolag Leksell Social Venture, Schibsteds Add Health Media, investeringsbolaget Forward & Friends, stiftelsen Sting och flera ängelinvesterare med – bland annat – en bakgrund från bland annat Soundtrap, som numera ägs av Spotify.

Health Integrators lösning uppges ha testats i en klinisk studie av Karolinska institutet som omfattade drygt 200 personer. Redan efter tre månader såg forskarna statistiskt signifikanta skillnader i hälsovariabler, som midjemått och blodtryck, mellan den grupp som använde Health Integrator appen och den grupp som inte fick appen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera