Annons

Vårdtjänst ger ut ”hälsoobligation” – avkastar mot löfte om sänkta vårdkostnader

Health Integrators tjänst, med personliga hälsopedagoger, och bolagets vd och grundare Fredrik Söder.
Health Integrators tjänst, med personliga hälsopedagoger, och bolagets vd och grundare Fredrik Söder.
Med hjälp av en slags ”hälsovaluta” erbjuder det digitala vårdbolaget Health Integrator en lösning för preventiv vård. Satsningen finansieras av en ”hälsoobligation” vars avkastning är kopplad till framtida besparingar i vården.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Health Integrator startades 2017 av Fredrik Söder, med en bakgrund som affärsutvecklare på bland annat läkemedelsbolaget MSD, börsoperatören Nasdaq och it-bolaget Fujitsu. 

”Målet var att skapa en förebyggande vårdtjänst som skulle finansieras av framtida besparingar inom våren”, säger Fredrik Söder, vd på Health Integrator.

Bolaget har just tecknat ett avtal med Region Stockholm – och tar in 30 miljoner kronor genom en slags ”hälsoobligation” eller en ”Health Impact Bond” som bolaget självt kallar det. Ordet ”impact” dyker upp eftersom idén har potentialen att leda till något alla vinner på: bättre hälsa och lägre vårdkostnader.

Köpare av obligationerna är pensionsjätten Skandia. Obligationerna löper över fem år. Återbetalning och ränta är kopplad till hur framgångsrik den förebyggande insatsen är. Den finansiella modellen har tagits fram av storbanken SEB.

Hälsoproblem kopplade till levnadsvanor står för 80 procent av vårdens kostnader.

De 30 Mkr är öronmärkta för en grupp på 925 frivilliga personer vars blodsockernivå gör dem till ”pre-diabetiker”. Det rör sig främst om personer i 50-60 årsåldern som riskerar att få allvarliga hälsoproblem om de inte ändrar sina levnadsvanor. Det handlar om att komma igång med träning, hitta en sundare livsstil och förebygga kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Grovt förenklat fungerar Health Integrator såhär: 

1. Användaren får en gratis hälsocheck över videolänk med en hälsopedagog.
2. De två gör upp en hälsoplan som, ligger till grund för ett engagemang tänkt att löpa över minst fem år.
3. Med hjälp av en virtuell ”hälsovaluta” kan användaren sedan efter eget tycke handla tjänster och lösningar på en marknadsplats, som matchar behovet i profilen.
4. Utvecklingen stöds av hälsopedagogen och dokumenteras digitalt under hela perioden.

När de fem åren passerat jämför Region Stockholm de totala vårdkostnaderna för de 925 frivilliga med en prognosisterad alternativkostnad. Förhoppningen är då att man ska konstatera att projektet lett till en ordentlig besparing för vården. Denna ”vinst” avgör sedan hur mycket obligationen avkastar för Skandia i form av återbetalning och ränta. 

Fungerar allt som det ska valideras tjänsten. Health Integrator kan då nå ut till bredare grupper, det vill säga personer som är redo att betala ur egen ficka.

”Nästa steg blir att nå ut till gemene man som också kan köpa tjänsterna. De kan betalas av användaren, eller kanske med hjälp av arbetsgivarens friskvårdsbidrag”, säger vd Fredrik Söder. 

Någon prognos för framtida omsättning vill han inte ge. 

”Men vi vet att behovet av preventiv vård är enormt. Hälsoproblem kopplade till levnadsvanor står för 80 procent av vårdens kostnader. Och vården står ju för 11-12 procent av BNP som var drygt 5 000 miljarder kronor i fjol”, säger vd:n.

Flera etablerade investerare har satsat på idén.

Health Integrator har nyligen tagit in sammanlagt 7,5 miljoner kronor i riskkapital från Luminar Ventures, Elekta-familjens riskkapitalbolag Leksell Social Venture, Schibsteds Add Health Media, investeringsbolaget Forward & Friends, stiftelsen Sting och flera ängelinvesterare med – bland annat – en bakgrund från bland annat Soundtrap, som numera ägs av Spotify.

Health Integrators lösning uppges ha testats i en klinisk studie av Karolinska institutet som omfattade drygt 200 personer. Redan efter tre månader såg forskarna statistiskt signifikanta skillnader i hälsovariabler, som midjemått och blodtryck, mellan den grupp som använde Health Integrator appen och den grupp som inte fick appen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer