Annons

Vårduppstickaren byter vd efter ett år – hon tar över

Markus Lundin lämnar vd-posten på Doctrin, rollen tas över av den tidigare chefsläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy.
Markus Lundin lämnar vd-posten på Doctrin, rollen tas över av den tidigare chefsläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy. Foto: Di och press.
Vårduppstickaren Doctin byter vd när Markus Lundin lämnar efter bara ett år på posten. Bolaget förnekar att en konflikt ligger bakom beslutet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknikbolaget Doctrin utvecklar digitala verktyg för sjukvården. Ambitionen är att förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköerna med hjälp av artificiell intelligens, ai. Bolaget hjälper även till att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

I årstakt hanterar Doctrin nu runt 1 miljon vårdbesök i Sverige och tjänsten används av närmare 200 vårdenheter. Nyligen tog bolaget in 83 miljoner kronor i nytt kapital från bland annat Swedbank Robur.

Läs mer: Guldregn över teknikbolaget – har Sveriges största vårdkedjor på kundlistan

Nu meddelar dock bolaget att vd:n Markus Lundin slutar efter nästan exakt ett år på posten. Han tillträdde efter en period då Doctrin tvingats till stora kostnadsbesparingar och personalneddragningar på grund av felsatsningar i utlandet.

”Markus kom in efter våren 2019 i ett läge där Doctrin behövde göra nödvändiga ändringar av verksamheten. Det har han gjort med framgång och dessutom utvecklat flera av våra viktigaste kundrelationer”, säger kommunikationschefen Helene Vinberg.

Ersättare på vd-posten blir Doctrins tidigare chefsläkare Anna-Karin Edstedt Bonamy. 

”Hälso- och sjukvården i Sverige och internationellt står inför extremt stora utmaningar och den medicinska inriktningen är viktig för Doctrin. Så med i den nya tillväxtfas vi nu går in i ansågs Anna-Karin bäst lämpad för att ta vid som vd.”

Skedde det på hans eget eller styrelsens initiativ?

 ”Det var ett beslut som gjordes tillsammans med Markus. De har också jobbat oerhört nära, inte minst under investeringsrundan, och Markus kommer fortsatt att finnas tillgänglig som stöd till Anna-Karin under en övergångsperiod”, säger Helene Vinberg.

Hon förnekar att en konflikt skulle ligga bakom Markus Lundins avsked från Doctrin.

Till skillnad från Kry, Doktor.se och Min Doktor erbjuder inte Doctrin själva vården, utan fungerar som en sorts underleverantör. De två största kunderna i Sverige är de privata vårdkedjorna Capio, som även är delägare, och Praktikertjänst. 

I fjol omsatte Doctrin 23,5 Mkr och noterade en förlust på 31 Mkr. Bolaget som grundades 2016, av duon Magnus Liungman och Ashkan Labaf, har i dag drygt 50 anställda.

Läs mer: Vårdgrundaren blev utbränd – fick stöd av Daniel Ek 

Magnus Liungman har för Di Digital tidigare berättat om hur han brände ut sig, var sjukskriven i sju månader, och gjorde omstart under hösten 2019. Lyssna på vår podd här, där han berättar om stödet från Spotifys Daniel Ek och vikten att våga tala öppet om motgångar:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer