Annons

Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner

Magnus Liungman är vd och medgrundare av healthtechbolaget Doctrin.
Magnus Liungman är vd och medgrundare av healthtechbolaget Doctrin. Foto: Jesper Frisk
Healthtech-bolaget Doctrin startades för drygt ett år sedan för att göra vården mer effektiv med digitala verktyg. Nu tar bolaget in 100 miljoner kronor av bland andra samarbetspartnern Capio och riskkapitalbolaget Healthcap. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska healthtech-scenen har exploderat det senaste året. De digitala vårdcentralerna Min Doktor (NTL) och Kry (NTL) och preventivmedelsappen Natural Cycles (NTL) har alla tagit in över 200 miljoner kronor i finansiering.

Nästa digitala vårdbolag att ta in stora mängder kapital är Doctrin (NTL), som nyligen vann Di Startup Tour.

Läs även: Capio går in som delägare i Doctrin

Bolaget, som utvecklar smarta e-hälsoverktyg, har tidigare tagit in 33 Mkr av bland annat samarbetspartnern Capio och Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation. Nu tar Doctrin in ytterligare 100 Mkr.

Capio, som står för knappt hälften av summan, och riskkapitalbolaget Healthcap är största investerare.

”Vi har ett ambitiöst mål att förbättra vården för en miljard människor och då vill vi ha investerare som hjälper oss att komma dit. Vår nya investerare Healthcap har lång erfarenhet av att skala medtech- och läkemedelsbolag och har dessutom mycket sjukvårdserfarenhet vilket är väldigt relevant för oss”, säger Doctrins medgrundare och vd Magnus Liungman.

Vi har ett ambitiöst mål att förbättra vården för en miljard människor och då vill vi ha investerare som hjälper oss att komma dit.

Doctrin grundades 2016 och har som ambition är att hjälpa sjukvården förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköer. Bolagets digitala verktyg hjälper vårdpersonal att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

Healthcap, som grundades av Björn Odlander och Peder Fredrikson, har rest närmare 10 miljarder kronor sedan starten 1996 och investerat i över 100 medtechbolag, enligt bolagets hemsida. Healthcap har däremot hållit sig borta från den heta startupscenen – fram till nu.

”Behovet av framtida vård med hög kvalitet och tillgänglighet kommer att vara en stor utmaning. Doctrins digitala lösningar har potential att radikalt förbättra och effektivisera vården för alla intressenter både i Sverige och internationellt”, säger Staffan Lindstrand, partner på Healthcap, i ett meddelande.

Läs även: Medtechinvesteraren: Marknaden är överhettad

Även familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox capital (NTL) – som tidigare investerat i bland annat Min Doktor, Acast (NTL), Fishbrain (NTL) och Truecaller (NTL) – medverkar i rundan.

Doctrins samarbete med Capio har öppnat dörren till 83 vårdcentraler, med 750 000 registrerade patienter. Men Doctrin har större ambitioner än så och vill nu investera delar av kapitalet i internationell expansion. Resten ska användas för att vidareutveckla den artificiella intelligensen i verktyget.

”Vi har sett att våra lösningar verkligen fungerar. Nu tar vi nästa steg genom att utveckla ett AI-system för analys av medicinsk bild, text och data. Förhoppningen är att det ska hjälpa vårdpersonalen att snabbare sätta in rätt åtgärder och diagnoser så att de kan hjälpa fler patienter”, säger Magnus Liungman.

Läs även: Doctrin vinnare av Di Startup Tour

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med bolagen, investerarna och grundarna på den svenska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer