Hoppa till innehållet

Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner

Healthtech-bolaget Doctrin startades för drygt ett år sedan för att göra vården mer effektiv med digitala verktyg. Nu tar bolaget in 100 miljoner kronor av bland andra samarbetspartnern Capio och riskkapitalbolaget Healthcap. 

Magnus Liungman är vd och medgrundare av healthtechbolaget Doctrin.
Magnus Liungman är vd och medgrundare av healthtechbolaget Doctrin.Foto: Jesper Frisk

Den svenska healthtech-scenen har exploderat det senaste året. De digitala vårdcentralerna Min Doktor (NTL) och Kry (NTL) och preventivmedelsappen Natural Cycles (NTL) har alla tagit in över 200 miljoner kronor i finansiering.

Nästa digitala vårdbolag att ta in stora mängder kapital är Doctrin (NTL), som nyligen vann Di Startup Tour.

Läs även: Capio går in som delägare i Doctrin

Bolaget, som utvecklar smarta e-hälsoverktyg, har tidigare tagit in 33 Mkr av bland annat samarbetspartnern Capio och Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation. Nu tar Doctrin in ytterligare 100 Mkr.

Capio, som står för knappt hälften av summan, och riskkapitalbolaget Healthcap är största investerare.

”Vi har ett ambitiöst mål att förbättra vården för en miljard människor och då vill vi ha investerare som hjälper oss att komma dit. Vår nya investerare Healthcap har lång erfarenhet av att skala medtech- och läkemedelsbolag och har dessutom mycket sjukvårdserfarenhet vilket är väldigt relevant för oss”, säger Doctrins medgrundare och vd Magnus Liungman.

Vi har ett ambitiöst mål att förbättra vården för en miljard människor och då vill vi ha investerare som hjälper oss att komma dit.

Doctrin grundades 2016 och har som ambition är att hjälpa sjukvården förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköer. Bolagets digitala verktyg hjälper vårdpersonal att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

Healthcap, som grundades av Björn Odlander och Peder Fredrikson, har rest närmare 10 miljarder kronor sedan starten 1996 och investerat i över 100 medtechbolag, enligt bolagets hemsida. Healthcap har däremot hållit sig borta från den heta startupscenen – fram till nu.

”Behovet av framtida vård med hög kvalitet och tillgänglighet kommer att vara en stor utmaning. Doctrins digitala lösningar har potential att radikalt förbättra och effektivisera vården för alla intressenter både i Sverige och internationellt”, säger Staffan Lindstrand, partner på Healthcap, i ett meddelande.

Läs även: Medtechinvesteraren: Marknaden är överhettad

Även familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox capital (NTL) – som tidigare investerat i bland annat Min Doktor, Acast (NTL), Fishbrain (NTL) och Truecaller (NTL) – medverkar i rundan.

Doctrins samarbete med Capio har öppnat dörren till 83 vårdcentraler, med 750 000 registrerade patienter. Men Doctrin har större ambitioner än så och vill nu investera delar av kapitalet i internationell expansion. Resten ska användas för att vidareutveckla den artificiella intelligensen i verktyget.

”Vi har sett att våra lösningar verkligen fungerar. Nu tar vi nästa steg genom att utveckla ett AI-system för analys av medicinsk bild, text och data. Förhoppningen är att det ska hjälpa vårdpersonalen att snabbare sätta in rätt åtgärder och diagnoser så att de kan hjälpa fler patienter”, säger Magnus Liungman.

Läs även: Doctrin vinnare av Di Startup Tour

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med bolagen, investerarna och grundarna på den svenska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera