Annons

Finanstopparnas lunch på Stureplan gör oss nyfikna

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
När topparna möts över lunch framför öppen ridå spinner tankarna loss. Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz roas också av techmiljardärens olyckliga registreringsnummer och Acasts kärlek till Pippa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski sågs nyligen luncha med Nordeas vd Caspar von Koskull. Tydligen hade de inget emot att synas ute tillsammans av finansfolket kring Stureplan i Stockholm. Vi är såklart nyfikna på vad de diskuterade. Klarna siktar ju på att erbjuda alltmer banktjänster och skulle kunna potentiellt konkurrera. Kanske de gör gemensam sak kring betallösningar. Nordea vill kanske hjälpa till att notera Klarna, eller så trivs de helt enkelt i varandras sällskap.

För en månad sedan mötte jag en annan av Klarnas grundare i Åre, Niklas Adalberth, som seglat upp som Sveriges mäktigaste impact-investerare. Han ger ett ödmjukt intryck och anses samtidigt vara en tuff förhandlare. Med sin fond Norrsken investerar han i bolag som ska göra världen bättre och kan tänka sig lägga upp till två miljarder kronor på detta. Tanken att göra gott finns tydligen även privat. Men hans elbil har tyvärr tilldelats ett registreringsnummer med viss negativ klang. De tre bokstäverna som på Teslans fram- och bakdel lyder ”BAD”.

Klarnamiljardären Niklas Adalberth har en registreringsskylt som är rätt ”bad ass”.
Klarnamiljardären Niklas Adalberth har en registreringsskylt som är rätt ”bad ass”. Foto: Jack Mikrut

För en vecka sedan blev det klart att svenska poddplattformen Acast köper sin amerikanska branschkollega Pippa. Många svenskar drog nog på smilbanden då ordet pippa ger helt andra associationer. Ännu roligare blev det när poddbolaget twittrade ut en bild:

Länk till twitter

Under torsdagen kunde vi avslöja att Spotify nobbade att köpa Acast. Tydligen ansågs värderingen för hög. Spotify valde istället att köpa tre andra podcastbolag för 3,6 miljarder kronor. Nu uppges Acast skjuta upp börsplanerna till första halvåret 2020.

Läs mer: Spotify backade från svenskt miljardköp 

I veckan har Di Digitals reportrar Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud snurrat runt i tv- och radio-studior med deras nya bok ”Spotify inifrån”. Bland annat finansmarknadsministern Per Bolund nappade ett gratisexemplar i pentryt hos SVT och ville läsa om investeringsbiten. Signerade förhandsexemplar har även cirkulerat på en svensk storbank och på andra bolag i finansbranschen. Det sägs att en vän har skickat ett dedikerat exemplar till Kinnevikprofilen Sophie Stenbeck i USA.

Samtidigt ryktas det att boken är ett känsligt ämne på Regeringsgatan. Grundaren Daniel Ek har tackat nej till alla intervjuförfrågningar för böcker om Spotify under åren. Han har även uppmuntrat före detta Spotify-medarbetare att tacka nej när förfrågningarna kommer in. Gissningsvis är han inte helt nöjd med publiceringen. Det kan tänkas att det inte är alltför populärt när hemligheter, misslyckade projekt och privatliv dras fram i ljuset. Vi får väl se om Daniel Ek kan se det som en ”net positive” på sikt. Grundhistorien – om hur Spotify slår Apple och blir störst på streaming av musik – är ju trots allt sina fördelar.

Läs mer: Miljardaffärerna sprack – de har velat köpa Spotify 

Lika som bär? Spiltans vd Per H Börjesson och investerarlegendaren Warren Buffett.
Lika som bär? Spiltans vd Per H Börjesson och investerarlegendaren Warren Buffett. Foto: Amanda Lindgren, Terry Kropa

Investmentbolaget Spiltan är flitigt förekommande i våra spalter. I höstas sa vd:n Per H Börjesson att Spiltan har 380 miljoner kronor att placera i onoterade och i lite mindre noterade bolag. 

Varje år samlar investerargurun Warren Buffett till en legendarisk stämma för sitt Berkshire Hathaway. Stämman är ett riktigt spektakel med presentpåsar, showroom, speciellt framtagna shoppingprodukter och möjlighet för aktieägare, journalister och analytiker att ställa storägarna mot väggen. Under årets upplaga kommer Per H Börjesson att hålla en presentation. Spiltan var inte sena på att dra på stora växlar och beskriver sig nu som ”världens bästa Berkshire Hathaway-lookalike”. 

Samtidigt har de en bit kvar till att bygga upp en lika stor förmögenhet som Warren Buffett. Genom sina smarta placeringar är han god för över 780 miljarder kronor, enligt Forbes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer