Hoppa till innehållet

Västra Götaland drar in ersättning till nätläkare: ”Hämmar möjligheterna”

Den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen vill från nästa år inte längre ersätta nätläkare som Kry och Doktor.se. Detta genom att slopa den så kallade utomlänsersättningen till digital vård. 

Enligt Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, blir det upp till bolagen ifall de vill lägga utgiften direkt på patienterna från Västra Götaland.

Nätläkare som Kry och Doktor.se med vd:n Martin Lindman.
Nätläkare som Kry och Doktor.se med vd:n Martin Lindman.Foto: Jessica Gow, press

Många digitala vårdläkare har sin bas utanför det län där de behandlar patienten. Marknadsledande Kry har till exempel sin bas i Region Sörmland. Därmed har varje besök klassificerats som om det vore en besökare i länet, som när någon på semesterresa uppsöker läkare utanför sin hemort.

Läs mer: Nätläkarna växer i rekordfart – slog fjolårets antal i juli

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en rekommendation till regionerna på en ersättning på 500 kronor per besök. Detta vill nu den politiska majoriteten i Västra Götaland ta bort med start från 2022, vilket Dagens Medicin var först att rapportera om.

Ett beslut fattades på fredagen i vårdvalsberedningen i VGR som innebär att tjänstemännen nu får i uppdrag att se över de juridiska och organisatoriska möjligheterna. 

”Vi ser gärna ett gemensamt agerande och tar gärna emot hjälp och stöd, framför allt från regeringen vad gäller lagstiftning och från SKR vad gäller regelverk på området”, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen. 

Vad är bakgrunden till beslutet?

”Omfattningen av utomlänsersättningen har vuxit de senaste åren, med allt högre hastighet. Det får man ge bolagen, att de har identifierat en efterfrågan hos befolkningen som inte primärvården har kunnat leva upp till.”

Västra Götalandsregionen, VGR, beräknar att den digitala utomlänsvården uppgår till uppemot 150 miljoner kronor för 2021 och närmare 200 miljoner kronor nästa år.

I regionen har man kommit fram till att att mycket av det som sker på jourcentralerna är detsamma som omhändertas via digitala kontakter. Regionen vill därför öka kraven på vårdcentralerna när det gäller digital tillgänglighet.

”I det läget blir det lite svårt för oss att finansiera den verksamheten om vi har två parallella system, det vill säga att vårdcentralerna ska ha en viss beredskap samtidigt som invånarna vänder sig till andra regioner och vårdgivare som där tillhandahåller digitala kontakter”. 

Vad blir konsekvenserna om ni får igenom det här?

”Om vi nu har rätten och möjligheten, vilket vi tycker att vi borde ha, så blir det upp till bolagen att säkerställa om patienten som kontaktar dem kommer från Västra Götaland och i så fall justera patientavgiften. Då får det bli hela summan eller vilket pris man väljer att sätta.” 

Jonas Andersson gör inget aktiv för att få in andra regioner på samma spår, men har tydligt märkt i sin mejlbox och på sin telefonsvarare att intresset för initiativet är stort. 

”Vi hoppades på att få igång en nationell debatt och ja, den har redan kommit igång”, säger han.

Nätläkaren Doktor.se, som är näst störst i Sverige, har visserligen en fysisk vårdcentral i VGR, men de digitala besöken administreras via Sörmland och ersätts via utomlänsavtalet. 

”Det är klart att det skulle påverka oss, men hur, det vet vi ju inte. Tankar kring regionalt driven och finansierad digitalvård har funnits ett tag. I teorin ställer vi oss bakom det, men frågan är hur”, säger Doktor.se:s vd Martin Lindman och påpekar att det finns en legal struktur att följa.

Han tycker att det är viktigt att inte fastna i gamla strukturer om man vill uppnå förbättringar i vården genom digitalisering. Han ifrågasätter också om VGR:s initiativ verkligen skulle leda till några besparingar. Systemen är dyra att utveckla och än så länge gör nätläkarna ingen vinst. 

”Systemet fungerar i dag. Det kommer alltid att finnas en kostnad, för patienterna i Västra Götaland vill ha digital vård”, säger Martin Lindman.

Han tror inte att regionen genom sitt förslag vill hämma den digitala vården, utan snarare främja den. I stället ser han det hela som en fråga som handlar om betalningsflöden. 

Men det finns ju ändå ett tydligt besparingsmotiv från regionens sida?

”Vi får se vad det betyder för dem. Man måste titta på vad den fysiska vården kostar och vad man får ut av det. Ersättningen som vi får för digital vård är lägre än vad den fysiska vården kostar. Säger man att man sparar, så säger man egentligen att man hämmar möjligheterna till fortsatt tillgänglig digitalvård.”

Kry, som är störst på den svenska nätläkarmarknanden, tycker att beslutet är olyckligt.

”Vi ser snarare att VGR borde samverka med övriga regioner genom SKR för att säkerställa en ny, hållbar och nationellt jämlik modell för digital vård, istället för att begränsa såväl valfrihet som tillgänglighet för patienterna”, meddelar Krys presschef Jonas Beltrame-Linné.

Enligt Kry är det inte möjligt för de digitala vårdtjänsterna att verka i samtliga redioner pågrund av ”mycket fragmenterade och olika regionala system”.

Min doktors vd Jonas Vig hälsar i ett meddelande till Di: 

”Förslaget verkar ha kommit som en överraskning inte bara för oss utan också för de flesta av Jonas Anderssons partimedlemmar, övriga regioner och SKR. Vi kommer att följa deras utredning med intresse och det ska förstås bli intressant att se hur SKR kommer att agera i frågan.”

Läs mer: Kry störst i Europa – vd:n talar ut om kritiken: ”Finns en rädsla för förändring”

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera