Annons

Microsoft och svenska energijätten i samarbete för nya datacenter

Foto: Michel Euler/Johan Nilsson/Nyhetsbyrån/TT
Vattenfall och Microsoft inleder ett samarbete för nya datacenter mellan Gävle och Sandviken. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Microsoft och Vattenfall har påbörjat ett samarbete för nya datacenter mellan Gävle och Sandviken. De nya datacentren ska förses med förnybar el som minskar koldioxidutsläppen från anläggningarna och ska bli bland de mest hållbara i världen, enligt Vattenfall. Datacenter globalt står idag för cirka 2 procent av koldioxidutsläppen.

”Vi är mycket stolta över att arbeta med Microsoft i detta projekt. Vattenfall vill göra det möjligt för våra kunder att leva ett fossilfritt liv inom en generation, så detta projekt passar mycket väl med vår strategi. Vattenfall och vårt datacenterteam från Nodepole har arbetat hårt tillsammans med Microsoft för att detta projekt ska bli verklighet. Som en långvarig kund till Microsoft är vi glada över att vara en del i deras målsättning att erbjuda molntjänster för en hållbar framtid”, säger Andreas Regnell, strategichef vid Vattenfall, i ett uttalande. 

”Microsoft arbetar med att ställa om mot en hållbar framtid med låga koldioxidutsläpp som använder kraften av vår teknologi och där vi arbetar med partners i hela världen för att upptäcka och sätta nya innovativa lösningar i drift”, säger Noelle Walsh, ansvarig för Cloud Operations & infrastructure vid Microsoft, i ett uttalande. 

”Vårt samarbete med Vattenfall kommer att ge oss förnybar el och nya innovativa koncept som ska göra våra datacenter i Sverige bland de mest avancerade och hållbara i världen. På sikt och med stor hjälp av Vattenfall kommer Microsoft att fortsätta att minska koldioxidutsläppen från driften av dessa anläggningar”, fortsätter Noelle Walsh i uttalandet. 

Under 2017 ingick Vattenfall och Microsoft det dittills största långsiktiga vindkraftsavtalet i Nederländerna. All produktion från vindkraftsparken Wieringermeer, norr om Amsterdam, köps upp av Microsoft. Parken byggs och drivs av Vattenfall som är i närheten av Microsofts datacenter i det området. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer