Annons

Verdane köper tyska techbolag för 300 miljoner

Henrik Aspén är partner på Verdance Cpital.
Henrik Aspén är partner på Verdance Cpital.
Verdane Capital investerar 300 miljoner kronor i tre tyska tech-bolag verksamma inom sökordsmarknadsföring, konsumentlån och it-säkerhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi känner oss trygga att gå utanför Norden nu”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane Capital (NTL).

Pengarna hämtas ur Verdanes nionde fond, Verdane IX, som etablerades i juli i år med 3 miljarder kronor i utfästelser från investerare.

Investeringarna på 300 miljoner kronor är de första ur fonden. De är även Verdanes hittills största investering utanför Norden.

”Vi ser stora möjligheter att överföra det kunnande och de erfarenheter vi har byggt upp genom teknikinvesteringar i Norden till den tyska marknaden” säger Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.

Tidigare i år har EQT Ventures (NTL) första techfond – den största svenska sådana hittills, på 5,3 miljarder kronor – haft ögonen på europeiska snarare än svenska techbolag. Endast tre av fondens hittils tio kända investeringar har skett i Sverige.

Verdanes Henrik Aspén ser likheter mellan techmarknaderna i Norden och i Tyskland, men också skillnader.

”Inom fintech ligger den tyska marknaden faktiskt ett antal år efter Norden inom de flesta nischer, även om ekonomin nu digitaliseras väldigt snabbt” säger han.

De senaste 13 åren har Verdane Capital investerat i 300 bolag och gjort exits i 200 av dessa.

Verdanes första investering i den tyska marknaden bygger på en transaktion med en Hamburg-baserad riskkapitalfond, Neuhaus. Verdane köper nu Neuhaus ägarandelar i bolagen Searchmetrics, som utvecklar verktyg för digital marknadsföring, Smava som likt Compricer och Lendo är en jämförelsetjänst för konsumentlån och Hornetsecurity som jobbar med molnbaserad it-säkerhet.

Flera av bolagen har planer på att växa i Norden, enligt Verdane.

”Vi satsar nu mer resurser på den nordiska marknaden där e-handeln kommit längre än i övriga Europa och vi därmed ser stor potential för våra produkter”, säger Volker Smid, vd för Searchmetrics i ett skriftligt uttalande.

Läs mer: Investerar 3 miljarder i startupbolag

Riskkapitalbolaget har en stark tilltro till Searchmetrics marknad.

”Vi har följt den här marknaden för sökordsmarknadsföring länge och märker ett klart ökat behov av bolag inom det här området. Det är ett tillväxtområde som vi tror på stenhårt på”, säger Henrik Aspén.

När det gäller investeringen i Smava är Henrik Aspén inte sen med att dra paralleller till Compricer (NTL), som Verdane var storägare i innan det såldes till Schibsted.

”Mognadsgraden i Tyskland är mycket låg inom det här området och vi ser en enorm potential att använda vår erfarenhet från Compricer för att utveckla Smava”, säger han.

Verdane Capital har 22 anställda på kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors.

Läs mer: Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer