Annons

Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning”

Manne Larsson och Juan Manuel Serruya är grundare av appen Datia.
Manne Larsson och Juan Manuel Serruya är grundare av appen Datia.
Många gör sitt yttersta för att ställa om till en mer hållbar vardag – men glömmer bort hur deras sparfonder är investerade. ”Placera är ett av de mest kraftfulla val man kan göra”, säger Manne Larsson, medgrundare till appen Datia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt en studie från Världsnaturfonden har svenska aktiefonder över 37 miljarder kronor investerade i de 200 bolag med högst koldioxidutsläpp i världen. Detta enligt grundarna bakom Datia, vars app ska hjälpa småsparare att förstå hur hållbart – eller inte hållbart – deras pengar är placerade.

”80 procent av alla svenskar äger fonder utöver sin premiepension. I dag är det otroligt komplext att förstå hur våra sparpengar påverkar samhället och planeten. Vi vill göra det enkelt för alla att ta ekonomiskt kloka beslut utan att behöva tumma på sina värderingar”, säger Manne Larsson.

Han kommer senaste från ett uppdrag som investerare på EQT Ventures. Hans medgrundare, Juan Manuel Serruya, var tidigare ingenjörschef på Spotifys New York-kontor.

Läs mer: Voi om avsaknaden av kvinnor: ”Man går dit pengarna finns”

”Ett vanligt missförstånd är att avkastning och hållbarhet är motsatser – så behöver det inte vara. Det finns flera studier som visar att bolag som överpresterar i hållbarhet också presterar bättre finansiellt”, säger Juan Manuel Serruya.

Rent praktiskt kan appen hämta din portfölj efter inloggning med Bank-id och automatiskt gå igenom dina innehav. Det går också att söka efter enskilda aktiefonder eller aktier i appens sökfunktion.

Datia hämtar bland annat data från Morningstars tjänst Sustainanalytics, liksom från årsredovisningar och hållbarhetsrapporter som blir allt vanligare. Fokus ligger på koldioxidutsläpp, vattenförbrukning och annat avfall men appen också ställa in att prioritera andra populära aspekter, såsom andelen kvinnor i styrelser, arbetsförhållanden eller efterlevnad av mänskliga rättigheter.

”De flesta småsparare har ingen aning om vilket typ av företag som deras pengar investeras i. Många anstränger sig för ställa om till en mer hållbar livsstil, men sparande glöms ofta bort. Att placera sina pengar i hållbara alternativ är ett av de mest kraftfulla val man kan göra för att minska sitt klimatavtryck”, säger Manne Larsson vidare.

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer