Annons

Veteraner från EQT och Spotify vill rädda bolag från nästa EU-bomb

Gustaf Rentzhog är vd på Söderberg & Partners som investerar i Datia. Grundat av Manne Larsson och Juan Manuel Serruya.
Gustaf Rentzhog är vd på Söderberg & Partners som investerar i Datia. Grundat av Manne Larsson och Juan Manuel Serruya.
Fintech-uppstickaren Datia fortsätter sin informationsresa om mer miljövänliga investeringar. Nu tar de tjänsten till företagen – inför EU:s gröna reglering av finanssektorn. Söderberg & Partners är både ny kund och ny delägare i bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Manne Larsson, tidigare EQT Ventures, och Juan Manuel Serruya, tidigare Spotify, inledde sitt hållbarhetsuppdrag med en app som informerar privatsparare om hur deras fonder påverkar miljön.

Inför att EU nästa år inför krav på hållbarhetsrapportering från finansbolag i alla storlekar – den så kallade taxonomiförordningen – är det nu ditåt Datia vänder blicken.

”Från och med nästa år ökar kraven på investerare och företag att redovisa hållbarhetsinformation. Vi har byggt en plattform där både företag och investerare kan samla in data från flera olika källor för att vara säkra på att de uppfyller de nya kraven”, säger Manne Larsson.

Läs mer: Gröna utmanaren: ”Ska ta en ordentlig del av bolånemarknaden”

Regeringen beskriver EU:s nya taxonomi som ”ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är miljömässigt hållbara eller ej” och ”syftet är att säkerställa så att finanssektorn får gemensamma riktlinjer för vilka investeringar som ska få kallas gröna”.

”Det finns en rad olika stämplar och märkningar för hållbarhet”, utvecklar Juan Manuel Serruya. 

Med taxonomin kan vi jämföra hur miljömässigt hållbara olika finansiella produkter är

”Men det har inte funnits något gemensamt klassificeringssystem tidigare. Med hjälp av taxonomin kommer vi nu kunna jämföra hur miljömässigt hållbara olika finansiella produkter och enskilda bolag är, men det bygger på att alla bolag har tid, resurser, och kompetens att börja arbeta utifrån de nya direktiven.”

Datias tjänst är en Saas-lösning som kallas ”Taxonomy report”. Första stora kunden är Söderberg & Partners, som den senaste tiden fått utstå kritik för vissa sparstrategier.

I samband med samarbetet går Söderberg & Partners också in som delägare i Datia.

Datiagrundarna vill inte kommentera hur stor investeringen från Söderberg & Partners är, men enligt vad Di Digital erfar rör det sig om en mindre affär på cirka 5 miljoner kronor.

Investeringen i Datia går väl ihop med fondjättens eget hållbarhetsarbete, säger vd Gustaf Rentzhog.

Läs mer: De förlänger livstiden på batterier – tar in nytt kapital

”Vi vet hur stor skillnad detta kan göra för möjligheterna att nå såväl FN:s globala mål som EU:s mål för hållbar tillväxt. Vi är därför väldigt glada över att inleda detta samarbete med Datia och bidra till att underlätta för företag att rapportera sin hållbarhetsinformation”, säger han.

Datias arbete med privatappen fortsätter parallellt.

Enligt en studie från Världsnaturfonden har svenska aktiefonder över 37 miljarder kronor investerade i de 200 bolag med högst koldioxidutsläpp i världen.

”80 procent av alla svenskar äger fonder utöver sin premiepension. Vi vill göra det enkelt för alla att ta ekonomiskt kloka beslut utan att behöva tumma på sina värderingar”, har Manne Larsson sagt till Di Digital tidigare om tjänsten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer