Annons

”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa”

Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.
Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.
PE Accounting vill digitalisera alla sysslor som idag genomförs av redovisningskonsulter. Nu investerar Alfvén & Didrikson 23 miljoner kronor i bokföringsbolaget som siktar på internationell expansion. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PE Accounting startades 2011 med målet att digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Bolaget växer med cirka 50 procent om året och spår en omsättning på cirka 42 miljoner kronor i år.

Nollresultatet är inom räckhåll. Men istället för att fokusera på lönsamhet lägger man nu in en ny växel. Utvecklingsteamet ska dubblas från 10 till 20 personer de närmaste året och man ska öppna ett tredje kontor i Göteborg, vid sidan av det man redan har i Stockholm och Malmö. 

Det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år.

”Vi översätter även vår tjänst till engelska och satsar på expansion i övriga norden”, säger Olle Rydqvist, medgrundare och vd för PE Accounting (NTL).

För att lyckas tar startupbolaget nu in riskkapital från investmentbolaget Alfvén & Didrikson, som totalt köper nya och befintliga aktier för 23 miljoner kronor. Alfvén & Didrikson, med Wallenberg-pengar i ryggen, var även största investerare i bolagets första runda på 15 miljoner kronor i början av 2016.

”Samarbetet med dem har fungerat väl. De sitter i styrelsen och har hjälpt oss med kontaktnätverk, försäljning, och även dragit in nya kunder”, säger vd Olle Rydqvist.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

PE Accounting värderas till cirka 100 miljoner kronor efter den senaste rundan. Bolaget har cirka 300 kunder idag.

”Vår primära målgrupp är bolag med 10-200 miljoner i omsättning. Ju mer processdrivet ett bolag är, ju enklare det är att automatisera bokföringen”, förklarar vd Olle Rydqvist.

Bolaget erbjuder en kombination av egen mjukvara och konsulttjänster inom automatiserad bokföring. Man löser hela kedjan från tidrapportering, till löner, fakturor, utlägg och rapporter. 

”När man attesterar en kundfaktura ska systemet automatiskt bokföra och periodisera den. Den ska sedan arkiveras i en elektronisk pärm, skickas till kund och reskontraföras. Sedan har vi automatisk påminnelsehantering och automatisk avstämning mot bank”, säger vd:n.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Han hoppas att digital bokföring på sikt ska ersätta hela den analoga branschen. 

”Vi tävlar ju med redovisningskonsulter som använder mjukvara från Fortnox (NTL). Men det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år. Vi hoppas göra dem arbetslösa”, säger Olle Rydqvist.

Vad tror du om bolag som Bokio som erbjuder gratis, digitaliserad bokföring?

”Deras tjänst är ju jätteintressant för bolag med upp till fem anställda. De fokuserar mycket på inläsning och artificiell intelligens, vilket vi delvis också gör. Men jag tror att ju större kunderna är ju mer det handlar om processer.”

PE Accountings storägare Alfvén & Didrikson (NTL) har de senaste åren seglat upp som en betydande investerare i startupsektorn. Man har bland annat investerat i hantverksportalen Offerta, det digitala låsbolaget Glue, betalbolaget Trutly och poddplattformen Acast. 

Läs mer: Kinnevik säljer hantverkssajt för 100 miljoner 

Bland Alfvén & Didriksons ägare finns grundarna Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson samt bland annat familjen Wallenbergs stiftelse FAM, fjärde AP-fonden och EQT:s grundare Conni Jonsson. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer