Annons

"Vi vill få en unicorn från Åre"

Ulrika Viklund är initiativtagare till Gouse of Be.
Ulrika Viklund är initiativtagare till Gouse of Be. Foto: Jack Mikrut
Startupbolaget House Be vill göra Åre till ett nav för tillväxtföretag. ”Vi vill växa så att fler bolag kommer till Åre”, säger medgrundaren och vd:n Ulrika Viklund, som 2011–2013 ansvarade för Spotifys lanseringar i 55 länder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I januari i år slog House Be upp portarna. I lokalerna i Åre huserar i dag 20 medlemsbolag och man skapar plats för upp till ytterligare 20 bolag.

”När man trycker ihop många intressanta människor i samma miljö så tar det fart. Vi vill vara ett nav för tillväxtbolag och kreativa individer som vill jobba och verka från Åre”, säger Ulrika Viklund.

Läs mer: Spotify-avhopparens nya nätverk vill locka entreprenörer till fjällen 

Ambitionen är att tillgodose tillväxtföretag med verktygen för att kunna växa.

”Det kan vara allt ifrån intressanta evenemang som handlar om hur man skriver aktieägaravtal till tillgång till investerare och kapital”, säger Ulrika Viklund.

På en liten ort är det viktigt att entreprenörer från olika branscher går samman, tror Ulrika Viklund.

Läs även: Ulrika Viklund blev chef för Plejmo efter Magine-köpet 

”Det går inte att samlas runt en nisch utan man måste skapa ett nätverk av många branscher. Det handlar mer om ett slags grannsämja”, säger hon.

Gräsrötterna ska lyftas fram.

House Be är sprunget ur ett löst sammanhållet entreprenörsnätverk som kallades Coffee club, en grupp lokala entreprenörer som träffades för att utbyta erfarenheter.

”Gräsrötterna ska lyftas fram. Hade vi kommit in helt utifrån och sagt att vi ska skapa ett center för innovation så hade det inte fungerat”, säger Ulrika Viklund.

Som så ofta i svenskt näringsliv började det med en artikel i Dagens industri. Ulrika Viklund läste om startupbolaget Idea2innovation som verkade från Åre.

”De ansåg att man visst kan verka som startupbolag på en ort som Åre. Jag blev intresserad och ringde upp dem. Så småningom kom jag i kontakt med styrelsen och med den enorma entreprenörsandan i Åre”, säger hon.

Det finns många som är intresserade av bolag att investera i utanför Stockholm.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen, och Ted Elvhage, en av medgrundarna till Stockholms affärsänglar, fungerar som rådgivare åt bolaget.

”Vi håller också på att bygga upp ett investerarnätverk. Det finns många som är intresserade av bolag att investera i utanför Stockholm, men som har svårt att hitta dem”, säger Ulrika Viklund.

Långsiktigt har House Be storslagna planer.

”Dels vill vi ju få en unicorn (startupbolag värderat till 1 miljard dollar, reds anm.) från Åre. Vi tror inte att behovet av den här typen av nätverk och tjänster stannar i Åre.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer