Hoppa till innehållet

Videobolag rusar 400 procent - experter varnar för bubbla

Bambuser har rusat med drygt 400 procent på First North i spåren av coronakrisen. Men medan vd:n snabbrekryterar personal för att möta efterfrågan varnar sparekonomerna för en möjlig spekulationsbubbla i live video streaming-bolaget. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Bambuser BUSER -9,87%Dagens utveckling noterades på First North i maj 2017 med en teckningskurs på 9,20 kronor, men rasade till en nivå kring 6 kronor redan första dagen. Kursen fortsatte att åka utförsbana och pendlade kring en krona mellan 2018 och slutet av 2019. 

Men när videostreamingveteranen bytte inriktning mot ”live video shopping” i höstas fick aktien nytt liv. Trenden, som tagit fart i Kina de senaste åren, innebär att nätbutiker sätter upp interaktiva live-sändningar där tittarna kan ställa frågor och köpa varorna som visas i sändningen.

Läs mer: Kinas hetaste shoppingtrend intar Sverige: ”Många tycker det är lite läskigt”

Satsningen har lockat nya kunder, och coronakrisen har gjort tjänsten än mer relevant eftersom näthandeln blivit en viktigare del av vår vardag.

Vi hinner inte med alla förfrågningar.

”Det går fantastiskt bra just nu. När vi lanserade live video shopping kunde det ta 1-2 månader från första kontakt till skarp lansering. Nu är kunderna ofta igång inom 2-5 dagar”, säger Bambusers vd Maryam Ghahremani.

Bara de senaste veckorna har Bambuser aviserat nya avtal med kunder som Intersport, Kjell & Company, Apotea, Hemnet, e-handelsplatformen Centra, samt danska kosmetikkedjan Matas och danska barnkedjan Babysam. 

Hemnet använder tekniken för virtuella lägenhetsvisningar där spekulanter kan ställa frågor genom en chattfunktion. Men de flesta kunder tar hjälp av Bambuser för att erbjuda shopping via livevideo i sina nätbutiker.

Maryam Ghahremani beskriver kundtrycket som enormt. Varje vecka kontaktas hon av dussintals kunder från hela världen. 

”Vi hinner inte med alla förfrågningar och tackar bara ja till bolag av en viss storlek”, säger hon. 

Bambuser är just nu i slutfasen av en företrädesemission på över 100 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att dubbla personalstyrkan under 2020.

”Vi rekryterar för fullt och ska utöka från 27 medarbetare idag, till minst 60 personer vid årsskiftet”, säger vd:n.

Läs mer: Bambuser ber aktieägarna om 100 miljoner – aktien backar

Teckningskursen på 2,5 kronor per ny aktie ser plötsligt billig ut. Under torsdagen stängde aktien på kursen 6,7 kronor, en uppgång på 408 procent sedan årsskiftet. Följ kursen här.

Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation.

Bambuser är därmed årets näst bästa aktie, efter Curando Nordic som utvecklar it-plattformar för vården. Bolagets börsvärde ligger nu på 725 Mkr. Det är en hög värdering sett till bolagets omsättning på drygt 3 Mkr i fjol, med en förlust på närmare 20 Mkr. 

”Fjolårets omsättning är inte relevant då vår live video shopping lanserades i slutet av september och inte hann bidra med några betydande intäkter”, säger Maryam Ghahremani, som varit vd på Bambuser sedan 2018.

Läs mer: Coronarusning för Slack och Zoom på börsen – uppsving för Microsoft

Intäkterna ökar sannolikt under 2020. Hur mycket är dock högst oklart. 

Avtalen som Bambuser tecknat sträcker sig ofta över 12 månader. De ger en fast licensintäkt varje månad, samt ytterligare intäkter baserat på intresset från kunderna. Men några konkreta summor vill Bambuser dock inte ge i nuläget.

”Det är svårt att bedöma den rörliga priskomponenten och då anser vi att det blir missvisande att bara redovisa den fasta”, säger vd:n.

Men bristen på information har fått experterna att dra öronen åt sig. 

Som sparare skulle jag avvakta.

”Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han har träffat bolaget och tycker att de har ”intressant teknik i ett område där tillväxten exploderar”. 

”Men frågan är hur man ska ta betalt. Konkurrensen är ju mördande”, säger han.

Joakim Bornold jämför sedan Bambusers kursrusning med it-bubblan 2000.

”Aktien har låg likviditet. Man kan se att den främst handlas av småsparare på Avanza AZA -0,09%Dagens utveckling och Nordnet SAVE -0,51%Dagens utveckling”, säger han.

Hur ska man tänka som småsparare?

”Man måste läsa på och förstå affärsmodellen. Gör man inte det ska man avstå. Vi kan inte ge en rekommendation, men det är lite av en lottsedel. Jag tycker lottsedeln är dyr.”

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hissar en varningsflagg.

”Det är ett förhoppningsbolag och risken har gått från hög till skyhög efter den här rusningen. Aktien har varit volatil historiskt och kommer fortsätta vara det”, säger hon.

Båda sparekonomer påpekar att det är problematiskt att Bambuser endast rapporterar halvårsvis. Den som vill se konkreta siffror för satsningen på live video-streaming kan således behöva vänta halvårsrapporten den 20:e augusti i år. 

”Som sparare skulle jag avvakta och se om bolaget kan växa i den enorma kostym man fått”, säger Frida Bratt.

Joakim Bornold menar att Bambuser borde överväga att gå ut med mer vägledande information, på samma sätt som många andra börsbolag vinstvarnat om coronakrisens effekter. 

”Rekommendationen från den europeiska finansinspektionen, ESMA, är att bolag som handlas publikt bör ge extra mycket information i dessa osäkra tider”, säger han.

Bambusers vd Maryam Ghahremani säger sig ha viss förståelse för kritiken.  

”När vi börjar teckna ramavtal med större bolag ska vi gå ut med priserna. Och när vi har mer data om vad de rörliga delarna ger ska vi kommunicera mer information. Det kommer ske inom en snar framtid”, säger hon. 

Hur ser konkurrensen på marknaden för live video shopping ut?

”Vi har många stora konkurrenter som Instagram, Facebook, Snapchat och Tiktok. Men många handlare vill äga relationen till kunderna själva. Vi erbjuder dem en helhetslösning där kunderna kan följa en livestream, klicka hem varor och gå till kassan direkt.”

Carl Kinell, som är styrelseledamot i Bambuser, sålde under tisdagen 70.000 aktier till kursen 6,88 kronor. Kommentar?

”Cirka 70 procent av aktierna i Bambuser ägs av tio ägare som står nära bolaget. Calle tillhör den största ägarsfären. Han ska använda pengarna till att teckna aktier i företrädesemissionen.” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera