Annons

Videobolaget Imint tokrusar på börsen

Foto: TT
Uppsalabolaget Imint första handelsdag på börsen ser ut att gå mot succé. Redan efter fem minuters handel har aktiekursen mer än dubblats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Imint har tagit fram en algoritm för att stabilisera video. Från början har den använts till stabilisering av video från exempelvis militära drönare, men Imint är nu helt fokuserade på Androidtelefoner. 

Den affärsidén har fått aktiemarknaden att bli vild av glädje. Erbjudandet om att teckna aktier i Imint övertecknades kraftigt och suget efter aktier var så stort att kursen steg med 150 procent bara under de första 5 minuterna av handel på Aktietorget. Men sedan har rallyt fortsatt och vid lunchtid hade aktiekursen rusat med 250 procent.

Imint grundades 2007, har haft en omsättning på runt 1-2 Mkr per år och har gått med lika mycket i förlust varje år sedan dess. Nu tar de in 23 miljoner i ny finansiering i syfte att nå sitt kommersiella genombrott.. 

Bolaget hoppas att inriktningen mot mobiltelefoner ska få det att lossna. Bolagets vd Andreas Lifvendahl, tidigare försäljningschef på IAR Systems, jämför Imints teknik med den senaste i Iphone 6. 

"Våra egna tester visar att vår produkt för stabilisering inte bara är likvärdig utan även betydligt bättre än Apples lösning", skriver han i bolagets memorandum.

Tanken är att få de andra mobiltelefontillverkarna att köpa in Imints teknik för att kunna matcha Apples senaste flaggskeppsmodell. Andreas Lifvendahl liknar situationen för videostabilisering med den för fingeravtrycksläsare 2012 – en analogi som fungerar bra på aktiemarknaden där bolaget Fingerprint Cards varit årets stora vinnare. 

I Imints styrelse finns bland annat Joakim Nydemark som under en kort period var vd för Malmöbolaget TAT, som såldes till Blackberry 2010 och Hans Eriksson som varit vd för Videobolaget Bambuser.

Läs mer: Bambuser: "Ingen har nailat livevideo än"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer