Annons

Videoplazagrundare investerar i AI-fond

Malmöbaserade AI-fonden Century Analytics tar in 7,2 miljoner kronor i sin första finanseringsrunda. Bland investerarna finns Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och Mårten Öbrink, en av grundarna till Precise Biometrics. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med artificiell intelligens och spelteori vill det tidigare pokerproffset Hugo Langéen tillsammans med Niklas Höjman, med en bakgrund på Goldman Sachs och AI-utvecklaren Jimmy Carlsson bygga en modern hedgefond för valutahandel. Artificiell intelligens tolkar stora mängder historisk data om valutahandel för att kunna förutse kursutveckling och kursrörelser och med hjälp av spelteori förutser man rätt tillfälle för att köpa och sälja de rätta volymerna vid rätt tillfälle. 

Läs mer: Deras AI-fond vill förvalta 100 miljoner 

Nu tar Century Analytics (NTL) in 7,2 Mkr från bland andra Alfred Ruth (NTL), grundare av Videoplaza, Mårten Öbrink (NTL) och de lokala affärsänglarna Jeanette Andersson (NTL) och Björn Andersson. 

”Vi känner att vi har fått in långsiktiga ägare med en bred blandning av en rad kompetenser”, säger Hugo Langéen. 

Bolagets investeringsprodukt har handlat för fullt sedan i november. Pengarna som man nu tar in ska användas till att få de nödvändiga tillstånden från Finansinspektionen på plats samt skala upp organisation och försäljning. 

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna 

”Produktmässigt är allt på plats, men på sikt vill vi bygga fler algoritmer för att skapa en ännu bättre produkt. Vi är redan i dag en riskspridning i en investerares portfölj eftersom vi handlar med 17 olika valutapar, men med fler algoritmer kan vi öka riskspridningen ytterligare”, säger Hugo Langéen. 

I finansieringsrundan värderas bolaget, som hittills finansierats av egna medel, till drygt 30 miljoner kronor och grundarna planerar inte att ta in mer kapital.

”Det här var rundan som ska göra att vi kan börja tjäna pengar”, säger Hugo Langéen.

Valutamarknaden är den största finansiella marknaden i världen och enligt bolagets vd Niklas Höjman det är det bara 0,5 procent av alla hedgefonder om handlar exklusivt med valuta. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

”Med bättre tillgång på datakraft, och därmed möjligheter att utföra tyngre analyser och skapa kraftfullare och mer komplexa algoritmer, så erbjuder valutamarknaden ytterst attraktiva möjligheter. Efterfrågan på specialiserade produkter som vår har visat sig vara mycket hög, framförallt från institutionella investerare”, säger han.

Century Analytics affärsmodell bygger på en fondavgift på 1 procent och en performaceavgift på 20 procent. Målsättningen är att lansera fonden i slutet av året och man räknar med att den första kundgruppen blir mindre institutioner och family offices, inledningsvis i Sverige och sedan i Europa. Bolaget uppskattar att man kan leverera en genomsnittlig årlig avkastning på 10 procent. 

”När vi har ett längre trackrecord är givetvis de stora institutionerna intressanta och på sikt även den asiatiska marknaden, men initialt går vi ut i Sverige och Europa”, säger Hugo Langéen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer