Annons
Fintech-bolagen lockar pengar som aldrig förr.

Vilken kris? Miljarderna flödar in i fintechsektorn

5 anledningar att flytta logistikhanteringen till molnet SPONSRAT AV Visma

Ikea köpte amerikanska Taskrabbit i slutet av september.

Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Från vänster: Johan Lundin, försäljningschef, och Alexis Priftis, vd.

Instabox fyller på kassan – satsar på expressfrakt

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Vilken kris? Miljarderna flödar in i fintechsektorn

Fintech-bolagen lockar pengar som aldrig förr.
Fintech-bolagen lockar pengar som aldrig förr.
Fintech lockar pengar som aldrig förr. Efter en svacka som skapat utbredd oro forsade över 47 miljarder kronor in i branschen under årets första kvartal. En svensk i New York bidrar till de höga summorna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) ”Världens riskapitalbolag må ha tagit något av en paus när det gäller investeringar i teknikbolag, men fintech har visat sig vara ett undantag mot den regeln”, kommenterar Warren Mead, som ansvarar för analys av fintech på KPMG.

Konsult- och revisorsjätten ligger tillsammans med den amerikanska analysfirman CB Insights bakom en färsk grasnkning av finansieringsviljan i frågan. Den slår fast att sammanlagt 5,7 miljarder dollar, alltså 47,4 miljarder kronor, investerades inom sektorn bara under årets första tre månader.

... finansiering av fintech-bolag blir svårare att genomföra under 2016

 

Beskedet följer en avmattning under det fjärde kvartalet i fjol, något som oroat många bedömare. Motsvarande siffra för investeringar låg då på 25,7 miljarder kronor. 

Det är dock ett fåtal riktigt stora affärer som driver upp statistiken för årets första månader. De två största rundorna under kvartalet gjordes i Kina, där lånebolagen Lufax och JD Finance tog in över 18 miljarder kronor.

Några stora finansieringsrundor inom fintechsektorn är med och bidrar till uppgången.Några stora finansieringsrundor inom fintechsektorn är med och bidrar till uppgången. Foto: KPMG/CB Insights

Bland de svulstigaste finansieringsrundorna märktes också den amerikanska investeringstjänsten Betterment samt försäkringsbolaget Oscar. Det senare är baserat i New York och hade länge en svensk teknikchef i Fredrik Nylander. Han slutade dock i höstas och har sedan ersatts av Google-veteranen Alan Warren.

Tidigare i år rapporterade Oscar en förluster om 875 miljoner kronor under 2015. Det hindrade dock inte investerare från att satsa ytterligare 3,3 miljarder kronor på det nydanande försäkringsrörelsen som främst riktar sig till invånare i New York och New Jersey.

Arnand Sanwal, som driver CB Insights, är dock orolig för att tuffare tider även väntar, bland annat med hänvisning till den uppmärksammade kollapsen inom börsnoterade Lending Club, som skapat stora rubriker i USA.

Läs mer: Inspirerade Toborrow – nu avgår Lendingclubs vd efter skandal

”Händelser den senaste tiden och utvecklingen på aktiemarknaden får oss att finansiering för att bygga upp fintech-bolag kommer att bli svårare att genomföra under 2016”, säger Arnand Sanwal. 

En ny jätterunda i Kina, där bolaget Ant Financial tagit in stora pengar under årets andra kvartal, talar dock emot någon omedelbar avmattning i statistiken.

Läs mer: SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

Europa ligger däremot efter när det gäller investeringar inom finansiell teknik, visar rapporten. Sammanlagt 2,5 miljarder kronor investerades inom sektorn i Europa under kvartalet, att jämföra med 15 miljarder i Nordamerika och 21,7 miljarder kronor i Asien. 

Rapporten från CB Insights finns att läsa här.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post