Hoppa till innehållet

Ann Grevelius till startupbolagen: ”Gör er inte beroende av etablissemanget”

Det finns risker med de allt tätare vänskapsbanden mellan storbankerna och startupbolagen, menar den förre bankchefen och numera entreprenören Ann Grevelius. ”Entreprenörerna riskerar att mista valmöjligheter, frihet och i värsta fall kontrollen över strategin framåt och hela bolaget”, säger hon till Di Digital.

Ann Grevelius, tidigare chef på Handelsbanken och SEB, numera partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och medgrundare av robotrådgivaren Opti.
Ann Grevelius, tidigare chef på Handelsbanken och SEB, numera partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och medgrundare av robotrådgivaren Opti.Foto: Evelina Carborn

Svenska storbolag och startupbolag närmar sig varandra allt mer. En vanlig åsikt är att det ger en vitalisering för de förra och kunder till de senare. Förutom kapital kan strategiska investerare också bidra med kompetens och med sitt nätverk till uppstickarna.

Men en som menar att det finns risker för båda sidorna är finansprofilen Ann Grevelius.

”Som entreprenör är det lätt att bli smickrad när ett stort bolag visar intresse för ett samarbete eller investering”, säger hon.

Efter att ha jobbat närmare 25 år i storbanksvärlden med bland annat kapitalförvaltning, kreditgivning och private banking lämnade hon SEB 2014. Då var hon investeringschef och global strategichef.

Därefter har hon bland annat blivit partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och medgrundat robotrådgivaren Opti.

Läs även: Ann Grevelius: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

I hennes värld, alltså finansbranschen, har samarbeten mellan större aktörer och fintechbolag blivit allt vanligare. Privatekonomiappen Tink tog i början av 2016 in 85 miljoner kronor från SEB och investmentbolaget Creades. I Tinks app kan användarna göra vissa bankärenden direkt, med SEB och andra samarbetspartners.

Det finns fler exempel. Spartjänsten Sigmastocks samarbetar med Nordea, Swedbank har investerat i Mina tjänster och börjat samarbeta med den sociala aktieappen Sprinklebit medan Collector tänker samla sina investeringar – däribland Betterwealth, Lånebyte och Wint – i en och samma app.

Enligt Ann Grevelius finns det en risk för en skev maktbalans till storbolagens fördel när de båda världarna närmar sig varandra.

”Den ena parten står för de stora musklerna och kan styra agendan, kanske åt ett annat håll än vad entreprenörerna ursprungligen tänkt sig. Du riskerar att mista valmöjligheter, frihet och i värsta fall kontrollen över strategin framåt och hela bolaget.” 

Läs även: Kartläggning: Här är storbankernas fintech-investeringar  

Hon menar att en sak som ligger bakom trenden är att de större företagen vill visa att de är förändringsbenägna och ligger långt fram i digitaliseringen.

”Ett enkelt sätt är att starta en riskkapitalverksamhet. Med kapital kommer man långt och många entreprenörer är i skriande behov av löpande kapitalinjektioner.”

Det finns också ett sorts flockbeteende bland bankerna som driver på nya corporate ventures och samarbeten, menar hon.

”Så fort någon börjar röra på sig så följer de andra efter. Bankerna är ängsliga för att hamna på efterkälken. De vill varken bli omsprungna av konkurrenterna eller missa lovande affärsidéer.”

Men att ta emot pengar från ett större bolag kan innebära att man som uppstickare begränsar sin handlingsfrihet, menar hon.

”Ett fintechbolag som har en bank som investerare riskerar att stänga dörrarna till samarbeten med andra banker.”

För bjässarna däremot är de finansiella riskerna små genom investeringarna.

”Det värsta som kan hända att de förlorar en ofta väldigt liten investering, något som inte ens motsvarar en promille av de enorma vinsterna. Så det är inte så konstigt att vd:arna flockas kring lovande entreprenörer och pratar mer digitalisering och fintech än någonsin tidigare.”

Vad finns det  för risker för storbankerna?

"När man har externa samarbeten blir man beroende av en annan juridisk person och ett team som kanske inte har samma agenda som du. Du äger inte tjänsten, bolaget, eller affärsidén. Där finns en risk. Bygger du något själv styr du processen från ax till limpa och äger teknologin."

Men till syvende och sist går det inte att generalisera kring huruvida samarbeten mellan stora och små bolag är bra eller dåligt. Det är olika från fall till fall, menar hon.

”Det är givetvis helt beroende av affärsidé, strategi och tajming. Vill du utmana etablissemanget kan du inte göra dig beroende av det, men erbjuder du något kompletterande kan det vara positivt med en stark motpart.”


Fakta: Några av storbankernas investeringar och samarbeten med startupbolag:

SEB:
Tink, Now Interact, Leasify, Coinify

Nordea:
Betalo, Feelingstream, Sigmastocks,Wrapp 

Swedbank:
Mina Tjänster, Sprinklebit

Handelsbanken:
Ecster (intern startup)

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera