Hoppa till innehållet

Vill kapa fondbolagens kostnader – tar in 15 miljoner kronor

Fintechbolaget Limina har hittills verkat i det dolda. Nu tar de in 15 miljoner kronor och satsar på att locka fler kunder. ”Målet är att bli en riktigt stor spelare inom området”, säger vd:n Ulf Svensson.  

Ulf Svensson tog över vd-rodret på Limina hösten 2019.
Ulf Svensson tog över vd-rodret på Limina hösten 2019.

Kapa kostnaderna och gör det lättare för fondbolag att nå sina affärssystem genom att utveckla det i molnet – så lyder grundidén till fintechbolaget Limina. Bolaget grundades i Stockholm 2014, och tog in sina första kunder 2017. Samma år lanserade man också ett systemstöd för handel med bitcoin-terminer.

”Många av de äldre systemen uppgraderas någon gång om året. Vi gör det var tredje vecka. Har du ett agilt system där du med lätthet kan göra förändringar är det såklart en fördel – när det finns en möjlighet i marknaden måste fondförvaltaren reagera på det”, säger Liminas vd Ulf Svensson. 

Han tog över vd-posten efter grundaren Kristoffer Fürst i höstas. 

Bolaget redovisar än så länge blygsamma intäkter – i den senaste årsredovisningen från 2018 omsatte Limina under miljonen. Ulf Svensson vill inte dela med sig av några preliminära siffror för 2019, men berättar att det har gått klart bättre än året innan. 

Tillväxten ligger i linje med Liminas plan. Fintechdoldisen beskriver det som att man 2018 lämnade utvecklingsgsfasen, för att börja nå kunder både på den nordiska och brittiska marknaden. Hur många det rör sig om vill dock Ulf Svensson inte dela med sig av. 

Läs mer: Svensk fintech-doldis öppnar i London 

För att öka takten tar man nu in 15 miljoner kronor i kapital. Statliga Almi Invest och investerarnätverket Stockholms Affärsänglars fond ”Stoaf III Scitech” går in med tre miljoner kronor var. Också riskkapitalbolaget Vidici och Statpro-grundaren Justin Wheatley går in med pengar. 

”Vi vill fortsätta bredda produkten, och nå ut på den nordiska och engelska marknaden till att börja med. Sen har vi självklart planer på att nå ut till ännu fler marknader, men ett steg i taget”, säger Ulf Svensson. 

Totalt har man sedan starten tagit in nära 40 Mkr i riskkapital. Tidigare investeringar har kommit från en rad affärsänglar, däribland Mats Berglund som grundat bolaget IC-Control. 

Enligt Ulf Svensson sysslar få bolag i branschen med liknande teknik som Limina. När han spanar framåt tror han att bolaget har bra förutsättningar att etablera sig också globalt. 

”Tidigare ville investerare arbeta i lokala system. Nu är det tvärtom. Och förändringen mot molnlösningar sker inte bara inom vår industri. Nu är vi helt rätt placerade, för vi byggde i molnet från första början”, säger han och fortsätter: 

”Målet är att bli en riktigt stor spelare inom området.” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera