Annons

Vill odla oxfilé – tar in 1,5 miljarder kronor

Köttbullar som har ”odlats” av Memphis Meats
Köttbullar som har ”odlats” av Memphis Meats Foto: Press/Memphis Meats
Amerikanska Memphis Meats, som framställer kött genom labbodling av djurceller, har fyllt på kassan med 1,5 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pengarna i rundan kommer från japanska Softbank, Singapores förmögenhetsfond Temasek och det amerikanska riskkapitalbolaget Norwest Venture Partners, skriver Reuters.

Foodtechbolaget Memphis Meats mål är skapa labb-odlat kött för masskonsumtion genom att använda djurceller. Det särskiljer bolaget från exempelvis börsraketen Beyond Meat som framställer växtbaserade alternativ till kött.

Priserna har länge varit höga. 2016 kostade det bolaget omkring 1 000 dollar att odla en köttbulle, uppgav vd:n Uma Valeti i en intervju med Di Digital.

I intervjun räknade Uma Valeti också med att det labbodlade köttet så småningom ska bli billigare än det som kommer från ”riktiga” kor och grisar – och sade att han tror på en framtid där vi människor äter minst lika mycket kött som i dag, men utan att några djur behöver sätta livet till.

”Allt handlar om att skala upp. Då sjunker kostnaderna dramatiskt. Våra labb kan i teorin placeras var som helst i världen, så vi kan odla lokalt och slippa dyra djurtransporter”, sade Uma Valeti.

Enligt bolaget ska de 1,5 miljarder kronor i riskkapital som man nu har tagit in användas till att bygga en pilotfabrik och för att lansera nya produkter.

I finansieringsrundan deltog även tidigare delägare så som Microsoft-grundaren Bill Gates, Virgin-grundaren Richard Branson och köttproducenten Tyson Foods.

Även Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har tidigare investerat i bolaget.

”Mänskligheten är i desperat behov av en lösning som försörjer oss med mat. Lösningen måste vara hållbar och kapabel att skydda miljön på vår sköra planet. Och den behöver komma fort”, skrev Atomico i samband med investeringen. 

Läs även: Guldregn över svenska succégrundarens veganska ost

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer