Hoppa till innehållet

Vill odla oxfilé – tar in 1,5 miljarder kronor

Amerikanska Memphis Meats, som framställer kött genom labbodling av djurceller, har fyllt på kassan med 1,5 miljarder kronor.

Köttbullar som har ”odlats” av Memphis Meats
Köttbullar som har ”odlats” av Memphis MeatsFoto: Press/Memphis Meats

Pengarna i rundan kommer från japanska Softbank, Singapores förmögenhetsfond Temasek och det amerikanska riskkapitalbolaget Norwest Venture Partners, skriver Reuters.

Foodtechbolaget Memphis Meats mål är skapa labb-odlat kött för masskonsumtion genom att använda djurceller. Det särskiljer bolaget från exempelvis börsraketen Beyond Meat som framställer växtbaserade alternativ till kött.

Priserna har länge varit höga. 2016 kostade det bolaget omkring 1 000 dollar att odla en köttbulle, uppgav vd:n Uma Valeti i en intervju med Di Digital.

I intervjun räknade Uma Valeti också med att det labbodlade köttet så småningom ska bli billigare än det som kommer från ”riktiga” kor och grisar – och sade att han tror på en framtid där vi människor äter minst lika mycket kött som i dag, men utan att några djur behöver sätta livet till.

”Allt handlar om att skala upp. Då sjunker kostnaderna dramatiskt. Våra labb kan i teorin placeras var som helst i världen, så vi kan odla lokalt och slippa dyra djurtransporter”, sade Uma Valeti.

Enligt bolaget ska de 1,5 miljarder kronor i riskkapital som man nu har tagit in användas till att bygga en pilotfabrik och för att lansera nya produkter.

I finansieringsrundan deltog även tidigare delägare så som Microsoft-grundaren Bill Gates, Virgin-grundaren Richard Branson och köttproducenten Tyson Foods.

Även Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har tidigare investerat i bolaget.

”Mänskligheten är i desperat behov av en lösning som försörjer oss med mat. Lösningen måste vara hållbar och kapabel att skydda miljön på vår sköra planet. Och den behöver komma fort”, skrev Atomico i samband med investeringen. 

Läs även: Guldregn över svenska succégrundarens veganska ost

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera