Annons

Vill transformera Sveriges energimarknad – tar in 12 miljoner till solceller

Save by Solars grundare Linus Werner, vd, och Hugo Larsson, marknad.
Save by Solars grundare Linus Werner, vd, och Hugo Larsson, marknad. Foto: Press
Solcellsföretaget Save by Solar vill utmana de stora elföretagen genom att låta näringsidkare producera sin egen el. Nästa år vill bolaget tredubbla sin omsättning och nu tar de in 12 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har tidigare rapporterat om energibolaget Eneo Solutions som uppför och förvaltar anläggningar för solceller åt bland annat fastighetbolag, köpcentrum och mataffärer. 

Läs mer: 100 miljoner i projektpengar till "Sveriges Solar City"

De är dock inte ensamma om sin idé. Solcellsföretaget Save by Solar riktar också de helt och hållet in sig på företag och kommersiella fastighetsägare, inte privatbostäder. Anledningen är att villor och lägenheter inte drar lika mycket el under den tid som solceller producerar energi, nämligen på dagen och under sommarhalvåret.

“Det byggs mycket solceller på villor och bostadsrättsföreningar men hur använder man el i bostäder? Man går upp på morgonen, kokar sitt ägg och sin gröt och sedan går man till jobbet. Det är kommersiella fastigheter och handelsfastigheter som konsumerar el framför allt mitt på dagen under sommarhalvåret. Där borde vi fokusera”, säger Hugo Larsson, medgrundare av Save by Solar.

Nu tar de in 12 miljoner kronor från Blue, ett nytt investmentbolag som satsar på hållbara och miljövänliga affärsidéer. Pengarna ska gå till att skala upp Save by Solars verksamhet i Sverige.

Läs även: Familjen Wallenberg investerar i solcellsbolag

“Vi omsätter 21 miljoner och det vill vi tredubbla till nästa år, men det krävs en organisation. Vi har fått väldigt bra gehör, många har hört av sig och vi vill kunna möta den efterfrågan. Vi behöver många personer, duktiga projektingenjörer, elektriker och montörer, tekniska säljare”, säger Hugo Larsson.

Tillsammans med Linus Werner, vd, grundade han Save by Solar 2014 och i dag har bolaget ett 30-tal solcellsanläggningar mellan Gävle och Malmö. I kundkretsen hittar man bland annat Ica, fastighetsbolaget Castellum och Svenska Handelsfastigheter. I somras försåg företaget Ica Maxi i Barkaby med en 3000 kvadratmeter stor solcellsanläggning och de erbjuder även mjukvara för att övervaka och få en översikt av fastighetens elkonsumtion. 

Enligt Hugo Larsson ligger en stor del av lockelsen för fastighetsägarna att skaffa solceller både i klimatfördelen, men även den ekonomiska vinningen. Vid lokalt producerad energi behöver man inte betala varken överföringsavgift eller energiskatt.

Läs även: Apotea bygger Sveriges största solcellstak

Vid årsskiftet får bolaget ett nytt kontor i Lund och de sneglar även på västkusten, med en framtida dröm att gå ut i Norden och resten av Europa.

“Visionen är att förändra den svenska elmarknaden och flytta makten från de stora elbolagen till slutkonsumenten”, säger Hugo Larsson.

Uppskattar de stora elbolagen det?

“Det gör de verkligen inte. Det finns en stor rädsla när konsumenter producerar sin energi själva och minskar köpet av deras produkter. En Ica-handlare som producerar 10-20 procent av sin energi själv behöver ju inte köpa det från dem.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer