Annons

Vinnova investerar i robotrådgivare

Ulf Ahrner är vd på fintech-bolaget Primepilot.
Ulf Ahrner är vd på fintech-bolaget Primepilot.
Finansiell robotrådgivning har fått luft under vingarna i USA men det saknas större aktörer i Norden. Nu investerar Vinnova drygt 2 Mkr i svenska Primepilot som ska lansera en automatiserad spartjänst i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholmsbaserade Primepilot grundades för nästan exakt ett år sedan. Företaget med fyra grundare från finansbranschen håller på att ta fram en digital plattform som ska kunna ge privatsparare automatisk förvaltning av deras sparportföljer.

Nu har statliga Vinnova investerat 2,2 Mkr i bolagets satsning på en så kallad robotrådgivare.

”Det är inte bara priset för förvaltningen som blir lägre utan kvalitén på råden blir också jämnare. Om du får råd av en person så kan kvalitén variera beroende på rådgivarens kunskap, om personen råkar ha en dålig dag eller har missat en viktig nyhet”, säger Ulf Ahrner, medgrundare och vd på Primepilot.

De första renodlade sparrobot-företagen föddes i Silicon Valley för snart tio år sedan. Störst är Betterment och Wealthfront som tillsammans förvaltar över 40 miljarder kronor. Även finansrådgivaren Nutmeg i Storbritannien har en liknande tjänst. Däremot saknas det större aktörer utanför pensionsområdet på den svenska marknaden, vilket Di Digital har rapporterat om tidigare.

Läs även: Bankrådgivarnas sista strid

Med det i åtanke tror grundarna av Primepilot att deras bolag har ett försprång.

Det känns som vi ligger bra till tidsmässigt”, säger Ulf Ahrner.

Primepilot riktar in sig på individer och företag med eget sparande. Sparpengarna placeras i olika fonder beroende på spararens risknivå och sparhorisont. Varje kvartal uppdateras portföljen baserat på hur fonderna presterar.

Bolaget har nyligen rekryterat programmerare som tidigare arbetat åt bland andra Klarna och SEB för att kunna bygga tjänsten. Enligt Ulf Ahrner är vikten av kvalificerade programmerare större inom fintech än inom andra konsumentappar.

”Det är en oerhörd skillnad på en app som Fishbrain och en finansiell produkt. Det är ingen som kommer att försöka hacka en hobbyapp för att stjäla pengar. När man kan utsättas för hackerattacker eller utnyttjas för penningtvätt, som finansbranschen ständigt riskerar, behöver man försäkra sig om att man har personer som klarar av att täppa igen alla luckor”, säger Ulf Ahrner. 

Primepilot planerar att släppa en betaversion av sin robotrådgivare under våren för att sedan kunna lansera en slutprodukt efter sommaren. 

”Vi måste se hur betaversionen tas emot innan vi vet exakt vilken riktning slutprodukten kommer att ta. Det är det vi jobbar på nu”, säger Ulf Ahrner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer