Annons

Vinsten krymper för hajpade miljardbolaget: ”Helt enligt plan”

Stina Ehrensvärd, Yubicos medgrundare.
Stina Ehrensvärd, Yubicos medgrundare. Foto: Patrik Olsson.
Miljardvärderade säkerhetsbolaget Yubico ökar omsättningen rejält, samtidigt sjunker vinsten för andra året i rad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska techbolaget Yubico fortsätter att ta stora marknadsandelar inom it-säkerhetsbranschen. Bolagets säkerhetsnyckel används bland annat av amerikanska jättar som Microsoft, Facebook, Google och Dropbox.

Bolaget utvecklar USB-nycklar, Yubikeys, som ger en starkare verifieringsmetod när användarna ska logga in på datorer och webbtjänster än exempelvis sms. 

Nu kan Di Digital berätta att bolagets omsättning ökade rejält under förra året då bolaget nådde 379 miljoner kronor, en ökning med drygt 63 procent jämfört med 2017.

Enligt bolaget är det den internationella expansionen som gör att bolaget växer snabbt. I dag har man, förutom i Stockholm, kontor i Palo Alto, Seattle och Melbourne. Även ett brittiskt och tyskt bolag finns i Yubicos koncern.

”Omsättningen (...) har varit en följd av att dotterbolagens försäljning till slutkund ökat under 2018”, står det i bolagets årsredovisning.

Bolagets grundare Stina Ehrensvärd har tidigare sagt att en halv miljard kronor var omsättningsmålet för 2018, men den planen sprack alltså. 

Enligt bolagets kommunikationschef Barbara Powell hade bolaget 450 Mkr i försäljning och ordrar under 2018, anledningen är delvis på grund av att bolaget räknar omsättning först efter att produkten levererats till kund. 

”Flera av våra kunder ville att vi levererade produkten under 2019 istället. Att vi inte nådde hela vägen till 500 miljoner beror framför allt på förseningar av det standardarbete vi drivit de senaste 8 åren med de ledande IT-plattformarna och webbläsarna, som möjliggör att våra produkter fungerar rakt av med fler större internettjänster”, skriver hon i ett mejl till Di Digital.

Samtidigt som bolagets omsättning ökar så sjunker resultatet. 2016 hade Yubico en vinst på 28,1 Mkr, 2017 sjönk den till 8,1 Mkr och under förra året blev det ett resultat på på 1,6 Mkr. Efter skatt en vinst på 250.000 kronor.

En anledning kan vara den växande personalstyrkan som gått från 70 anställda 2017 till 134 anställda 2018, de allra flesta sitter i USA. 

”Vi återinvesterar hela vårt överskott i verksamheten. Resultatminskningen är därför helt enligt plan”, kommenterar Barbara Powell.

Di Digital kunde i höstas rapportera att Yubico var det svenska techbolag, av de 40 största, som hade högst snittlöner per anställd. Personalen snittar en månadslön på uppemot 129 000 kronor på säkerhetsbolaget.

Enligt Barbara Powell ser Yubico en snabb intäktstillväxt under första kvartalet i år, 70 procent jämfört med förra året, vilket vurmar för att bolaget kommer fortsätta växa.

”Den starka intäktstillväxten gör att vi kan investera ännu mer i att bygga en global standard och etablera YubiKey som en självklar säkerhetsnyckel för alla”, kommenterar hon.

Stina Ehrensvärds man Jakob Ehrensvärd är enligt bolagets årsredovisning största ägare med 23,6 procent. Näst störst är Bure Growth med 18,8 procent. Under förra året nådde bolaget en värdering på över 2 miljarder kronor i samband med att man tog in 69 miljoner kronor i en nyemission.

Läs mer: Doldisen betalar bäst – här är lönerna på 40 svenska techbolag  

Läs mer: Yubico värderas till över 2 miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer