Annons

Vinstfall för svenska succén – blygsam utdelning till Microsoft

Mojangs vd Jonas Mårtensson och spelet Minecraft.
Mojangs vd Jonas Mårtensson och spelet Minecraft. Foto: Patrik Olsson (Di).
Sveriges största spelutvecklare Mojang tjänar allt mindre pengar på sin succétitel Minecraft, kan Di Digital avslöja. På ett par år har vinstutdelningen till ägaren Microsoft sjunkit drastiskt från 5,7 miljarder till 315 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Minecraft har varit en guldkalv för den svenskgrundade spelstudion Mojang ända sedan den skarpa lanseringen 2011. 

Spelet har mer än 91 miljoner aktiva användare varje månad, enligt bolaget självt, och har sålts i över 150 miljoner kopior världen över. Det gör Minecraft till det näst mest framgångsrika datorspelet någonsin efter klassikern Tetris.

Men trots det stora intresset för Minecraft och spelets starka varumärke har intäkterna på senare år börjat dala. Under det brutna räkenskapsåret 2017/2018 sjönk bolagets intäkter till 3 miljarder kronor, kan Di Digital avslöja, från 3,34 miljarder året innan.

Mojangs vd Jonas Mårtensson avböjer att ställa upp på en intervju eller svara på frågor.

I sin årsredovisning lyfter bolaget dock fram höjdpunkter som att Minecraft hösten 2017 lanserades officiellt i Kina tillsammans med samarbetspartnern Neatese.

Klart är i alla fall att spelbranschen och Mojang just nu genomgår en stor omställning. Tidigare var bolagen beroende av försäljning av enskilda spelkopior, men nu försöker de hitta andra intäktsströmmar som ger mer återkommande klirr i kassan.

”En betydande del, men fortfarande en minoritet, av våra intäkter är nu kopplade till spelabonnemang och försäljning av specifikt innehåll i spelet”, skriver Mojang i sin årsredovisning.

Läs mer: Han är hjärnan bakom Mojang-affären 

Sedan starten har Mojang varit kända för att ha en mycket hög vinstmarginal på runt 40-50 procent. Men även på den sista raden drabbades bolaget av en rejäl törn i fjol. Vinsten stannade på 245 Mkr under 2017/2018, ett rejält fall från 964 Mkr året innan.

Det förklaras av en kraftig ökning av ”övriga externa kostnader”, enligt bokslutet, som växte från 380 Mkr till 1,15 miljarder kronor förra året. Däremot har de direkta försäljningskostnaderna, det vill säga den andel av spelintäkterna som går till distributörer och underentreprenörer, inte ökat märkbart.

En ledtråd till kostnadsökningen kan finnas i Mojang verksamhetsberättelse.

”Vid en genomgång i moderbolaget av de koncerninterna kostnaderna har bolaget retroaktivt påförts kostnader avseende tidigare räkenskapsår”, står att läsa, utan att fler detaljer ges.

I koncernen ingår även moderbolaget Mojang Synergies, som äger varumärket Minecraft och får en del av spelintäkterna genom licenser och ett royalty-upplägg.

Hela Mojang ägs sedan 2014 av techjätten Microsoft, som köpte bolaget från de tre svenska grundarna Markus ”Notch” Persson, Jakob Porsér och Carl Manneh för 18 miljarder kronor.

Läs mer: Skattesmäll för Minecraft-grundarna 

Redan under sitt första hela år som ägare beslutade Microsoft om en rekordstor utdelning på 5,7 miljarder kronor från Mojang-koncernen, som verkställdes under 2016/2017. Det innebar att knappt en tredjedel av den gigantiska köpesumman snabbt var tillbaka i techjättens händer.

I fjol genomförde dock Mojang ingen utdelning, enligt handlingarna som Di Digital tagit del av. Däremot har man beslutat sig för att avsätta en betydligt mer blygsam summa på 315 Mkr till ägaren Microsoft under 2018/2019, det nu pågående räkenskapsåret.

Liksom många andra bolag inom spelbranschen har Mojang behövt betydligt färre anställda för att skapa lika stora värden som den traditionella industrin. De senaste två åren har spelutvecklaren dock mer än fördubblat sin personalstyrka från 38 till 97 anställda, samt flyttat in i större lokaler vid Münchenbryggeriet i Stockholm.

I sitt bokslut skriver Mojang att bolaget väntas fortsätta göra stora investeringar i Minecraft under 2018/2019, samt släppa nya uppdateringar för pc, konsol och mobila plattformar.

Läs mer: Microsoft plockar ut miljarder från Mojang 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer