Hoppa till innehållet

”Vivino är en potentiell unicorn”

Danska vinappen Vivino ser ut att värderas till över en miljard kronor efter tisdagens investeringsrunda. ”Det är en potentiell unicorn det här”, säger Johan Brenner, partner på delägaren Creandum och syftar på en miljardvärdering i dollar räknat.

Som Di Digital redan rapporterat tog den danska vinappen Vivino under tisdagen in 210 Mkr i en investeringsrunda med Moet Hennessys vd Christophe Navarre i spetsen.

Läs mer: Creandums vinapp lockar 210 Mkr från Moets vd mfl

Hur mycket bolaget värderas till framgår inte av pressmeddelandet.

Men enligt Di Digitals källor motsvarar en typisk b-runda i denna typ av startup oftast en ägarandel på 15-20 procent. Om så är fallet i denna investeringsrunda bör Vivino värderas till mellan 1 och 1,4 miljarder kronor.

Det är goda nyheter för svenska riskkapitalbolaget Creandum som investerade redan vid a-rundan i slutet av 2012. Creandum deltog även i uppföljningsinvesteringen sommaren 2013 och i b-rundan under tisdagen.

”Den här värderingen är flera gånger högre än när vi först gick in. Och de nuvarande investerarna hoppas på en värdering på 5-10 gånger den nuvarande. Det är en potentiell unicorn det här”, säger Johan Brenner, partner på Creandum.

Med ”unicorn” menas ett bolag som värderas till mer än en miljard dollar, det vill säga 8,5 miljarder kronor.

Johan Brenner vill inte uppge hur stor ägarandel Creandum har i Vivino. Men enligt uppgifter till Di Digital rör det sig om cirka 10-20 procent.

Johan Brenner uppger att Vivino är överlägset störst inom sitt område.

”Vivino är flera gånger större än de andra aktörerna tillsammans och Christoph Navarres investering, som en av världens tyngsta aktörer inom denna industri, visar vilken potential Vivino har. Vinmarknaden är värd över 300 miljarder dollar”, säger han.

Johan Brenner är ett välkänt namn på den svenska internet- och startupscenen. Han har styrelseplatser i bland annat iZettle, Linas Matkasse, Wrapp, Neo Technology, Tictail och en rad andra omtalade bolag. Han agerade dessutom rådgivare åt spelföretaget Mojang innan det såldes till Microsoft för nära 18 miljarder kronor år 2014.

Läs mer: Creandum-toppen drar in miljoner på Bookatable-affären

Johan Brenner var även delägare i Bookatable, som under tisdagen såldes till franska Michelin för ungefär en miljard kronor. Han investerade i bolaget vid starten och har suttit i styrelsen tills idag.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera