Annons

Voi och Blablacar går samman i Frankrike

Till vänster: Blablacar och Vois gemensamma elscooter. Till höger: Per Brilioth, vd för bolagens gemensamma huvudägare Vostok New Ventures.
Till vänster: Blablacar och Vois gemensamma elscooter. Till höger: Per Brilioth, vd för bolagens gemensamma huvudägare Vostok New Ventures.
Det krisdrabbade svenska elscooterbolaget Voi inleder ett samarbete med den franska bildelningstjänsten Blablacar i Frankrike. Bägge bolagen har Vostok New Ventures som huvudägare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronapandemins karantäner har varit tuffa för svenska Voi. Så även för franska Blablacar, en tjänst för folk som vill dela bil på lite längre sträckor som mellan två städer.

Nu, när restriktionerna börjar lätta, inleder bolagen ett samarbete i Frankrike. Bolagen har det svenska börsbolaget Vostok New Ventures som gemensam huvudägare.

Som ett första steg i samarbetet slås varumärkena ihop i Frankrike, där Vois tjänst får namnet Blabla Ride med början den 5 juni. 

Samarbetet innebär att Blablacars cirka 18 miljoner användare i Frankrike kan låsa upp en Voi och ta en elscooter sista biten fram till bilen de ska samköra med, eller till en av Blablacars bussar.

Bolagen förblir dock separata rent juridiskt. 

”Jag är mycket nöjd med detta partnerskap. Vi är båda ledande inom våra respektive områden och delar en passion för att minska utsläpp och uppmuntra delning på mobilitetsmarknaden”, säger Fredrik Hjelm i ett uttalande.

Till följd av coronakrisen tvingades Voi pausa uthyrningen i alla städer utom de nordiska huvudstäderna, Göteborg och Uppsala i slutet av mars.

När restriktionerna lättade i Frankrike och Tyskland i härom veckan kunde bolaget börja öppna upp där igen Di Digital kunde nyligen rapportera att Voi räknar med att verksamheten är i gång för fullt i slutet av denna vecka.

Läs mer: Voi kickar i gång på alla marknader igen

Läs mer: Vois grundare talar ut om krisen: ”Ett helvete” 

I sin senaste kvartalsrapport skrev Vostok New Ventures, som äger ungefär en tredjedel av elscooterbolaget, ned det totala värdet på Voi från 3 till 2,55 miljarder till följd av coronakrisen. 

Många aktörer har kastat in handduken på escootermarknaden de senaste månaderna. Men det hindrade inte den baltiska taxiutmanaren Bolt från att kliva in på marknaden i förra veckan. 

”Elscootrarna är här för att stanna”, sa Bolts regionchef för norra Europa Nils Wijkmark till Di då.

Under tisdagen stod det klart att Uber-utmanaren Bolt tagit in en miljard kronor i riskkapital. Bolt erbjuder nu allt från taxitransporter, till elsparkcyklar och matleveranser och 30 miljoner användare i över 35 länder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer