Annons

Di avslöjar: Voi, Tier och Lime får se upp – nu kommer elscooterjätten

Amerikanska Bird är nu i Sverige.
Amerikanska Bird är nu i Sverige. Foto: Jeff Chiu
Amerikanska Bird, som var tidigt ut med elscootrar på den amerikanska västkusten, blir det nionde bolaget att lansera i Stockholm. En rejäl utmaning kan vänta för svenska Voi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kriget om elscooteråkarna trappas upp. Nu lanserar originalet, amerikanska Bird, sina elscootrar i Sverige.

Därmed ser Sverige ytterligare en aktör som vill fånga användarna i Norden, där Stockholm blir Birds första stad.

Redan under natten ska bolaget ha ställt ut sina elscootrar på huvudstadens gator.

Bird blir den nionde aktören att lansera sina elscootrar i Sverige. Mycket pekar på att en av aktörerna, Glyde, har lagt ner sin verksamhet i Stockholm.

Bolaget använder Sverige som ett test för sin nya elscootermodell Bird One. Enligt bolaget ska Bird One klara 5 mil med sitt batteri och hålla i 18 månader. 

Målet med lanseringen ska, enligt bolaget, vara att bli störst på den nordiska marknaden, som hittills överösts av olika elscootrar. Under våren ska fler nordiska länder intas, meddelar bolaget.

”Vi är glada över att lansera i vår första nordiska stad i dag. Redan nu har tustentals personer laddat ner vår app och bett oss att komma till Sverige, så vi är glada för att kunna få till detta”, säger Patrick Studener, chef över EMEA-området på Bird, i ett uttalande.

Birds elscooter vid Norr Mälarstrand i Stockholm.
Birds elscooter vid Norr Mälarstrand i Stockholm. Foto: Press.

Bird lanserade sina elscootrar 2017 i Kalifornien och är en av de största aktörerna.

I juli skrev flera amerikanska tidningar att Bird förbereder en ny kapitalrunda på mellan 200 och 300 miljoner dollar, motsvarande mellan 1,9 och 2,9 miljarder kronor.

Bird ska i rundan värderas till uppemot 2,5 miljarder dollar, motsvarande 24,3 miljarder kronor.

Det kan jämföras med svenska Voi, som vid halvårsskiftet värderades till 1,1 miljarder kronor av delägaren Vostok New Ventures.

Voi har hittills tagit in drygt 700 miljoner kronor i riskkapital.

Nyligen rapporterade Di Digital att Voi söker en kapitalinjektion på omkring 1 miljard kronor med investmenbanken Goldman Sachs som rådgivare.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer