Annons

Volkswagen: Allt Tesla kan göra, kan vi göra bättre

Volkswagens logotyp. Foto: AP
Volkswagens logotyp. Foto: AP Foto: AP
Volkswagen är säkra på att de kommer bli marknadsledande inom elbilar. Det som Tesla ska göra i premiummarknaden, kommer VW att göra i volymmarknaden, menar chefen för Volkswagens personbilar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tyska biljätten Volkswagen har stora ambitioner inom elbilssegmentet och är säker på att kunna bli marknadsledare till år 2025.

"Allt Tesla kan göra, kan vi överträffa", deklarerade Herbert Diess, chef för Volkswagen personbilar, vid en presskonferens på fredagen, skriver Financial Times.

Volkswagen, VW, siktar på att sälja 1 miljon elbilar år 2025. Det kan ställas mot den amerikanska elbilstillverkaren Tesla, som sålde färre än 80.000 elbilar i fjol och som har som mål att leverera 1 miljon fordon årligen till år 2020.

Läs mer: Tesla lanserar företagsbilar

Det som Tesla ska göra i premiummarknaden, kommer VW att göra i volymmarknaden, menar VW-chefen.

"Vi är säkra på att i denna nya värld kommer vi att bli en marknadsledare", tillade Herbert Diess.

I elbilsracet ställs därmed en nykomling på marknaden med tekniskt kunnande som ska bygga ut kapaciteten mot en traditionell biljätte som ska ställa om sin verksamhet.

Enligt Herbert Diess har VW i det sammanhanget kostnadsfördelar som en följd av sin bilbyggararkitektur, den så kallade MQB-plattform, som hjälper de olika VW-märkena att dela bildelar, teknologi och monteringssekvenser.

VW ser emellertid seriöst på konkurrensen från Tesla.

"Tesla kommer från ett högprissegment, men rör sig nedåt. Det är vår ambition, med vår nya arkitektur, att stoppa dem där", sade Herbert Diess.

Volkswagens mål för personbilsverksamheten är att fram till år 2020 lägga fokus på att förbättra lönsamheten genom att sänka kostnaderna med 25 procent och uppnå en rörelsemarginal på minst 4 procent. I ett andra steg, fram till 2025, är att ta en ledande roll inom elektriska, uppkopplade bilar, och samtidigt lyfta marginalen till 6 procent.

För helåret 2016 visade VW personbilar en rörelsemarginal på 2,1 procent i sin nya rapporteringsstruktur, skriver Financial Times.

Läs även: Tesla expanderar i Sverige – letar nya lokaler

Direkt / Di Digital

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer