Annons

Volvo-ägaren investerar i flygtaxibolag

En av tyska Volocopters helikoptrar.
En av tyska Volocopters helikoptrar. Foto: Kamran Jebreili
Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely, som också har stora andelar i AB Volvo och Daimler, går in i den tyska flygtaxiutvecklaren Volocopter med omkring en halv miljard kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Volocopter, som utvecklar drönarlika självkörande elektriska flygtaxifordon och har för avsikt att lansera kommersiellt inom två till tre år, kommer att tillföra Geely ett första insteg i lufttransport, enligt ett uttalande från Zhejiang Geelys ordförande Li Shufu.

”Geely växlar över från att vara en fordonstillverkare till en mobilitetsteknologikoncern /…/ investering i och arbete med Volocopter ger en möjlighet att spela en nyckelroll i marknaden”, säger Li Shufu.

Zhejiang Geelys investering i bolaget kommer nyttjas för arbetet med att möta regelkrav för farkosterna. Utöver detta kommer också kapitalet gå till utveckling av nya modeller, bland annat ämnade för varutransport.

”Urban mobilitet behöver utvecklas med en ökande efterfrågan de närmaste åren. Volocopter adderar en helt ny nivå av mobilitet i himlen”, säger Florian Reuters, Volocopters vd, som förutspått att priset på flygtaxi kommer vara fullt tillgängligt och i samma prisklass som biltaxi inom 5-10 år efter lanseringen.

Geelys investering görs som en del i en större kapitalanskaffningsrunda, där de övriga investerarna inte omnämns vid namn. Rundan storlek är enligt Techchrunch i storlekten 55 miljoner dollar.

Tidigare har bland annat Intel och Daimler investerat i bolaget.

Volocopters största ägare är fortsatt grundarna, framgår av Geelys pressmeddelande.

(Direkt / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer