Annons

Volvo Cars i nytt samarbete med Alibaba

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Jack Ma, grundare och vd och Alibaba.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Jack Ma, grundare och vd och Alibaba.
Alibaba har slutit ett avtal med svenska Volvo Cars. Den kinesiska techjätten ska implementera sin AI-lösning i vissa av Volvos bilar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska techkoncernen Alibaba, med grundaren Jack Ma i spetsen, tillkännager en rad samarbeten inom smart mobilitet med flera av världens ledande bilmärken och teknikleverantörer.

Ett av avtalen har slutits mellan Alibaba AI Labs, ett dotterbolag som utvecklar artificiell intelligens, och den svenska biltillverkaren Volvo Cars. 

Tanken är att Alibaba ska implementera sin AI-lösning, Tmall Genie Auto, i Volvos bilar. Därefter kan föraren enkelt övervaka alla smarta produkter i hemmet från bilen.

Det kan till exempel handla om att från bilen kontrollera hushållets fuktnivåer, temperatur och luftkonditionering. Systemet ger också möjligheten att stänga av och sätta på hemelektronik från distans och kontrollera huruvida ytterdörren är låst eller inte.

Alibaba och Volvo Cars har redan ett samarbete inom röststyrning. Genom detta kan föraren kontrollera bilens status genom att kommunicera med inbyggda smarta högtalare. 

Bland annat kan föraren försäkra sig om att bilen är startklar, att dörrarna är låsta eller om fönstren är öppna, samt veta var bilen befinner sig och läsa av bränslenivån. Det går också att göra en enklare statuskontroll och se till att vitala delar som motorn och batteriet är i gott skick.

Läs mer: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar i Sverige 

Ett annat samarbete är mellan den egna molntjänsten Alibaba Cloud och det tyska elektronikbolaget Bosch. Under detta partnerskap ska Alibaba få ta del av Bosch AVP-teknik, som erbjuder förarlösa parkeringslösningar.

Slutligen har Alibaba krokat upp Ford. Techjätten kommer låta sitt operativsystem Ali OS driva bildskärmarna i Fords SUV-modell Kuga.

Alibaba offentliggjorde partnerskapen under den egna molndatakonferensen i kinesiska Hangzhou.

(Di Digital/Finwire)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer